"Dit jaar zal afzet van Peruaanse avocado met de helft toenemen"

Het Spaanse avocadoseizoen zit er bijna weer op, twee weken eerder dan normaal door een algemene daling van de opbrengst dit jaar. Alcoaxarquía, een bedrijf uit het Spaanse Málaga dat ook in Peru over eigen teelt én een pakstation beschikt, gaat nu door met de aanvoer van avocado’s uit het Zuid-Amerikaanse land. Dit jaar brengt het trouwens de helft meer Peruaanse avocado’s op de markt. Bovendien laat het bedrijf plastic nu helemaal links liggen voor de verpakkingen van citrus en tropisch fruit.

“Er zijn nu al zo’n twintig dagen geen noemenswaardige hoeveelheden Spaanse avocado’s meer op de markt. Op dit moment is er nog wat opbrengst uit Valencia, maar ook daar valt de oogst lager uit door de stevige wind. Het wordt nu toch wel duidelijk dat niet alle gebieden in Spanje even geschikt zijn voor de avocadoteelt”, zegt José Antonio Alconchel, manager van Alcoaxarquía.

Ondertussen brengt het bedrijf uit Málaga sinds maart ook Peruaanse avocado op de markt. Daarmee hoopt het nog door te gaan tot en met week 44. “Sinds maart is de avocadomarkt echt wel goed te noemen. De afgelopen weken is de aanvoer uit Israël, Marokko, Spanje en Mexico stilgevallen op de Europese markt, en de Peruaanse avocado heeft het nu voor het zeggen.”

“Ons Peruaanse seizoen verloopt beter dan we hadden verwacht. In vergelijking met vorig jaar zijn we met 50% gegroeid. Dit jaar zullen we 12.000 ton afzetten en we verwachten binnen 3 jaar tot 35.000 ton te komen. Telen in Peru is een verstandige keuze gebleken, want zo kunnen we langer aanwezig zijn op de markt”, zegt José Antonio. “We hebben ook geïnvesteerd in nieuwe faciliteiten in Peru. Onze verwerkingscapaciteit bedraagt nu 400 containers per seizoen en in de toekomst kan dat zeker nog verdubbeld worden. Vorig jaar hebben we dit project opgestart en we zijn er heel enthousiast over”.

Het bedrijf blijft ook uitbreiden in Spanje, waar het onlangs heeft geïnvesteerd in 140 hectare biologische avocadoteelt in de provincies Huelva en Cádiz. Ook vindt nu de tweede uitbreiding plaats van het pakstation in Málaga. Daar wordt een capaciteit van 170 pallets per dag verwacht dankzij de investering in robottechnologie voor de verwerking en verpakking. Er wordt ook gezorgd voor een traceerbaarheidssysteem en er wordt gebruik gemaakt van zonne-energie. "Het bedrijf is klaar om de komende jaren een omzet van €120 miljoen te draaien", zegt José Antonio Alconchel.

Bioteelt en plasticvrije, volledig composteerbare verpakkingen
Alcoaxarquía is gespecialiseerd in de biologische teelt van avocado, mango en citrus. Het bedrijf wil overigens de komende jaren volledig biologisch beginnen te telen en kan nu al uitpakken met een compleet plasticvrije verpakking.

“We zijn nu al een aantal jaar bezig met het aanpassen van onze verpakkingsmachines om alleen biocomposteerbare materialen te gebruiken voor al ons fruit. Als vervanging voor plastic gebruiken we katoenen gaas, banden en labels die volledig composteerbaar zijn, of gerecycled karton en laserlabels. Duurzaamheid staat centraal bij ons, van de teelt tot de verwerking en de verpakking", besluit de manager van Alcoaxarquía.

Voor meer informatie:
José Antonio Alconchel 
Alcoaxarquía
Mob: +34 607396517 (Spanje)
Tel: +34 951 33 39 34 
joseantonio@alcoaxarquia.es 
www.alcoaxarquia.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven