Janny MT:

"Onze CA-modules verlengen de levensduur van het product zonder kwaliteitsverlies"

Nu de Britse markt de pandemie te boven komt, zullen telers de gecombineerde impact evalueren die Covid en Brexit hebben gehad op hun klantenbestand. Een veranderende markt is natuurlijk rijp voor degenen die bereid zijn te innoveren en een manier om te beginnen is het gebruik van flexibele en natuurlijke CA (Controlled Atmosphere)-modules.

Het Franse bedrijf Janny MT levert zijn CA-modules sinds 2009 aan telers over de hele wereld. Meer dan 100.000 van haar modules worden momenteel gebruikt door klanten in 35 landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk. Céline Kuentz kan daarom bogen op een bewezen staat van dienst voor de producten van haar bedrijf, maar zij gelooft ook dat de veranderende marktomstandigheden in het Verenigd Koninkrijk Janny MT interessant maken voor een nog bredere groep cliënten.

Kuentz: "Telers in het Verenigd Koninkrijk zijn op zoek naar manieren om de waarde van hun oogst te maximaliseren door te voldoen aan de hoge eisen van een klantenbestand dat mee evolueert met de Britse consument van na de Covid- en de Brexit-periode. We hebben het gevoel dat er een grote evolutie in de telersmarkt gaande is. Mensen in Engeland willen absoluut meer lokale producten en telers beginnen zich aan te passen aan de nieuwe, kortere afzetkanalen die zich voor hen openen."

Om dit te bereiken kunnen telers meer flexibiliteit in hun opslagregimes aanbrengen, met name door onafhankelijker te worden en meer product zelf op te slaan. "Veel kleine of middelgrote telers hebben niet het volume om een grote investering in een eigen CA-opslagruimte te rechtvaardigen, maar ze hebben wel een eigen koelhuis."

Het Janny MT effect
Janny MT vergemakkelijkt de natuurlijke verlenging van de houdbaarheid van een breed scala aan groenten, fruit, bloemen en paddenstoelen. Elke 610H-module met gecontroleerde atmosfeer bestaat uit een Tiempo Cap-deksel en een bak van 610 liter met 3 sledes. Wanneer het deksel op elke bak met product wordt geklikt, matigt de CA de ademhaling van het product en houdt de strakke afdichting de luchtvochtigheid op peil. Selectieve permeabiliteitsmembranen stabiliseren de zuurstof- en kooldioxidegehaltes tussen 1% en 5%, waardoor de potentiële duur van de opslag verder toeneemt. Het enige verschil in de manier waarop elke module wordt gebruikt, is het aantal membranen dat wordt geopend of gesloten, aangezien het bewaarsysteem zich aanpast aan elk specifiek product.

Céline: "Elke teler stelt dezelfde vraag: hoe kan ik meer geld verdienen met wat ik heb? In het verleden was het antwoord meestal dat je meer land moest hebben om uit te breiden. Maar soms is dat niet mogelijk, dus wat dacht je van meer geld verdienen met de grond die je al bezit en de gewassen die je er al op verbouwt?"

"Met ons systeem kan elke teler met een koelcel dezelfde resultaten behalen als met CA-opslag voor een deel van zijn oogst die hij dan rechtstreeks aan de markt kan afzetten. Doorgaans zetten onze klanten op deze manier tussen 10% en 30% van hun oogst af. In de groententeelt wordt bijvoorbeeld vaak 10% tot 50% van de oogst verspild, omdat het van oudsher minder efficiënt was om het te plukken dan om het op het veld te laten liggen, dus je ziet meteen wat een verschil ons systeem kan maken."

"Wat we vaak zien bij producten met een kort seizoen, zoals kersen en asperges, is dat telers niet in staat zijn hun product snel af te zetten op het hoogtepunt van het seizoen en dit draagt er ook toe bij dat er meer afval is dan nodig is. Onze modules kunnen de levensduur van het product weken verlengen zonder verlies van gewicht of voedingswaarde, waardoor telers de flexibiliteit krijgen om product achter te houden en het vervolgens op het juiste moment voor hen en hun klanten op de markt te brengen, om zo de efficiëntie, het gewasgebruik en uiteindelijk de winst te maximaliseren."

"Zo optimaliseren ze de kwaliteit en de opbrengst van hun oogst en verminderen ze de verspilling op een volledig natuurlijke manier. Dat zijn allemaal grote voordelen."

Britse distributeur
Covid heeft het reizen naar het VK natuurlijk veel lastiger gemaakt en Janny MT heeft daarom een distributeur aangesteld: Dejex in Spalding. Céline: "We willen altijd dicht bij de teler staan. We weten hoe belangrijk het is om telers te kunnen bezoeken, hen het juiste advies te kunnen geven en hen te ondersteunen tijdens deze overgangsperiode voor de sector."

"Het rendement op de investering is snel. Zoals zoveel dingen kan de initiële uitgave een beetje riskant lijken, maar het systeem levert constante kwaliteit en stelt telers in staat anders te denken en te werken. Het is duidelijk dat het een voordeel is om klanten langer per jaar te kunnen bedienen met verse producten van topkwaliteit, omdat zij altijd de voorkeur zullen geven aan producten van betere kwaliteit. Wij hebben over de hele wereld bewezen dat Janny MT ook de marges kan verbeteren en waarde kan toevoegen aan het bedrijfsresultaat van elke teler. Dankzij de flexibiliteit van ons product kunnen ook pakhuizen profiteren van Janny MT-installaties."

Voor meer informatie:
Céline Kuentz
Janny MT
+33 (0)3 8523 9620
www.jannymt.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven