Worden Capespan en The Logistics Group verkocht?

Bij de bekendmaking van de financiële jaarresultaten maakte Zeder, de grootste investeringsholding in de Zuid-Afrikaanse agrosector, melding van benaderingen door niet met name genoemde partijen om enkele van hun holdings te verkopen.

Marktanalist Anthony Clark vat dit op als een verwijzing naar Capespan (waarvan Zeder 96% bezit) en The Logistics Group waarin Zeder een belang heeft van 98,5%. Hij verwijst naar de investeringen van Capespan in de fruitteelt in Namibië en Zuid-Afrika, waarbij hij opmerkt dat de investering nu zijn "vruchten afwerpt".

De Logistics Group heeft een materiële jaar-op-jaar revaluatie gekend, zei hij. De groep is een geïntegreerde logistieke dienstverlener in Zuid-Afrika, die onder meer de particuliere haventerminals FPT in Kaapstad, Port Elizabeth en Durban en Contour Logistics omvat.

FPT in de haven van Kaapstad, eigendom van en beheerd door The Logistics Group

Geen haast om aanbiedingen te overwegen
Zeder's Johann le Roux vertelde Fin24 dat het bedrijf "zich niet in een wanhopige positie bevindt" om activa af te stoten en dat hun portfolio in een goede positie verkeerde. Le Roux verwees naar uitdagingen in de operationele omgeving, waarbij hij specifiek verwees naar de aanbodketen in de internationale handel.

Capespan heeft FreshPlaza laten weten geen commentaar te hebben op de overwegingen van hun aandeelhouders voor hun investeringsportefeuille. Tonie Fuchs van Capespan: "We blijven ons richten op het serviceniveau van Capespan aan onze teler- en marktklanten."

Vorig jaar verkocht Zeder zijn investeringen in twee grote voedingsmiddelenbedrijven, Pioneer Foods en Quantum Foods, waardoor de omvang en samenstelling van de investeringsmaatschappij wezenlijk was veranderd.

Zaad Holdings, Zeder's "kroonjuweel"
Het bedrijf heeft een belang van 97% in Zaad Holdings, dat volgens Clark het "kroonjuweel" van Zeder is.

Zaad investeert in enkele van de grootste groenten- en voederzaadbedrijven van Zuid-Afrika, zoals Klein Karoo Seed Marketing, Agricol en Hygrotech, maar ook in onder meer East African Seed Company, het Nederlandse groentenzaadbedrijf Bakker Brothers en het Turkse MAY Seed.

De Zuid-Afrikaanse PSG Group heeft op zijn beurt 43,8% van Zeder Holdings in handen, en Clark denkt dat Zaad Holdings "op" PSG zou kunnen ingaan, volgens het Fin24 artikel.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven