Amerikaanse notenexport bereikt recordniveau

Na een uitzonderlijk seizoen oogstten Californische telers een recordaantal amandelen, walnoten en pistachenoten in 2020. De oogst groeide met respectievelijk 18%, 19% en 40% ten opzichte van 2019. Lokale markten kampten met een tekort aan bewaar- en verwerkingscapaciteit om deze recordoogst te verwerken.

Het overvloedige aanbod zorgde er in combinatie met enkele kwaliteitsproblemen voor dat de prijzen voor amandelen en walnoten kelderden. De amandelprijs daalde met ongeveer 30% ten opzichte van het jaar daarvoor en die van walnoten met 40%. De prijzen van pistachenoten bleven stabiel of maakten een geringe daling door. 

De toewijzing van water voor irrigatiedoeleinden in Californië zal mogelijk van invloed zijn op de opbrengsten in 2021. Telers en handelaren verwachten dat de prijzen van amandelen, walnoten en pistachenoten op een relatief laag niveau zullen blijven en bij zullen dragen aan een sterkere vraag die door zal werken in latere afzetseizoenen. 

Hoewel notentelers en -handelaren in 2021 naar verwachting zullen blijven worstelen met lage prijzen, zullen zij hier later de vruchten van kunnen plukken. Consumenten over de hele wereld voegen noten toe aan hun voedingspatroon en dit zal de vraag aanjagen en de export een boost geven. 

De problemen rondom de beschikbaarheid van containers en onzekerheid omtrent Covid-19 overschaduwen de vooruitzichten voor de consumptie echter. Het tekort aan containers heeft een belemmerend effect op de export. Notenhandelaren schatten dat ongeveer 10% tot 20% van de zendingen hierdoor vertraging heeft opgelopen.

Klik hier voor het hele rapport.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven