"De risicoperiode voor nachtvorst moet nog beginnen"

Poolse appelbomen ondervonden nauwelijks schade van recente vorst

Het Poolse appelseizoen is nog in volle gang en één exporteur laat weten tot dusver zeer tevreden te zijn. Het bedrijf heeft nog steeds behoorlijk wat appelen in bewaring en zal daarom ook de komende weken nog appelen aan haar klanten kunnen leveren. De recente vorst in Polen heeft geen grote impact op de appeloogst van het volgende seizoen gehad, maar toch is het gevaar nog niet geweken, omdat nachtvorst na de bloei ook een verwoestend effect kan hebben. 

Het vriesweer trof vorige week diverse landen in Europa en dat gold ook voor Polen. Gelukkig staan de appelboomgaarden nog niet in bloei en zal er nauwelijks schade zijn," zegt Mateusz Wajnert, hoofd verkoop bij het Poolse exportbedrijf Galster. "Toen de vorst toesloeg in Polen, hebben we de situatie in onze boomgaarden nauwlettend in de gaten gehouden. Op dit moment kan ik zeggen dat er zo op het oog geen sprake van verliezen is of dat deze te verwaarlozen zijn. De risicoperiode voor vorstschade, wanneer de bomen bloeien, moet echter nog beginnen. Tot nu toe zit de situatie er prima uit, maar dit zou volgende maand zomaar anders kunnen zijn."

Voor sommige Poolse exporteurs is het seizoen al voorbij, maar voor Galster is het nog in volle gang. Wajnert vertelt dat het bedrijf nog steeds grote hoeveelheden appelen van goede kwaliteit in bewaring heeft. "Voor ons is het seizoen beslist nog niet voorbij. We verladen nog steeds appelen naar onze klanten, met name op de Europese markt. Onze klanten zijn erg tevreden over het feit dat wij ze op dit moment in het seizoen nog goede aantallen van hoge kwaliteit aan kunnen bieden. Ik ben ervan overtuigd dat we de komende weken nog voldoende appelen kunnen leveren, aangezien we nog volop appelen van goede kwaliteit in onze koelhuizen hebben."

Voor Galster is het seizoen tot nu toe positief verlopen. Volgens Wainert heeft het bedrijf dit jaar op een aantal nieuwe markten voet aan de grond gekregen. "Het was tot dusver een prima seizoen. Onze appelen zijn naar veel verschillende landen verladen en we hebben ook nieuwe markten betreden. Het voornaamste voor ons is dat onze bestaande klanten ieder seizoen bij ons terugkomen. Dit bewijst dat we op de goede weg zijn. We proberen ook vooruit te kijken naar de toekomst. Zo hebben we bijvoorbeeld al een nieuwe Royal Gala-boomgaard achter ons kantoor aangelegd. Ik kan de boomgaard vanuit mijn kantoor zien. We proberen daarnaast te beantwoorden aan de veranderende verwachtingen van de markt."

Ondanks het feit dat het huidige seizoen nog niet is afgelopen, is Galster al bezig met de voorbereidingen voor het volgende seizoen. "We hebben wat doelen opgesteld voor het nieuwe seizoen. We willen onze handel met bestaande klanten voortzetten. We hebben markten geselecteerd waar we graag meer zaken mee zouden doen en daarnaast willen we onze kansen vergroten met behulp van het merk dat we ontwikkelen. Onze telers verliezen we hierbij niet uit het oog, omdat zij een belangrijk stukje van deze puzzel zijn. We beschikken over onze eigen boomgaarden, maar om ons bedrijf te laten groeien, moeten we onze telers ondersteunen bij het verbeteren van hun productiviteit en hen adviseren," zegt Wajnert tot slot. 

Voor meer informatie: 
Mateusz Wajnert
Galster Sp. z o.o.
+48 660 042 551
mateusz.wajnert@galster.pl 
www.galster.pl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven