Commissies EU-Parlement steunen handelsakkoord Brexit

De commissies van het Europees Parlement hebben gisteren met een overweldigende meerderheid hun steun uitgesproken voor het nieuwe handelsakkoord tussen de EU en voormalig lid Groot-Brittannië, waardoor het akkoord naar de volledige wetgevende macht wordt doorgeschoven voor een definitieve stemming, die later deze maand wordt verwacht.

De commissies keurden het handelsakkoord met 108-1 goed, bij 4 onthoudingen. Sinds de voorlopige toepassing van de deal op 1 januari hebben beide partijen gediscussieerd over de Brexit-scheiding die eind januari vorig jaar in werking is getreden. Vooral de douaneregeling tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland was een teer punt.

In een poging om die spanningen te verminderen, zullen de vice-voorzitter van het uitvoerend orgaan van de EU en de Britse minister van Brexit donderdag besprekingen voeren over de handelsregels van Noord-Ierland.

Apnews.com meldt dat de ontmoeting tussen Maros Sefcovic, vicevoorzitter van de Europese Commissie en David Frost, Brits Brexit-minister, zal plaatsvinden een maand nadat de EU juridische stappen ondernam tegen haar voormalige lidstaat, met als argument dat het de voorwaarden van hun Brexit-overeenkomst niet had gerespecteerd en het internationaal recht had geschonden.

Beide partijen proberen een gemeenschappelijke basis te vinden voor de handelsregels in Noord-Ierland, waar het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU het delicate politieke evenwicht heeft verstoord.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven