Tuinbouwsector een serieuze pijler van de regionale Franse economie

Binnen de tuinbouw heeft coöperatief ondernemen een positieve en aanzienlijke impact op de lokale economie van de regio Nouvelle-Aquitaine. Dit blijkt uit het project TerritoiRe & Ancrage des CoopérativEs (TRACE), dat in 2019 door La Coopération Agricole Nouvelle-Aquitaine en Vertigo Lab is uitgevoerd.

Het doel van het project was om de algehele sociaaleconomische impact van tuinbouwcoöperaties in Nouvelle-Aquitaine te evalueren, met 83.000 tuinbouwbedrijven en 4 miljoen hectare aan teeltgebieden de belangrijkste tuinbouwregio in Europa. Negen betrokken coöperaties, verantwoordelijk voor de diversiteit binnen de teelt in de regio, hebben aan het project deelgenomen.

Coöperatie Perlim-Meylim
Een van de deelnemende coöperaties is Alliance Perlim-Meylim. Met een opbrengst van 40.000 ton vertegenwoordigt deze coöperatie 50% van de Limousin BOB-appelteelt. Deze appelen worden geteeld door 40 telers met in totaal 800 ha HEV gecertificeerde boomgaarden die duiden op een gewasmiddelenvrije manier van telen. "We hebben deelgenomen aan dit onderzoek om meer te weten te komen over onze sociaaleconomische impact. Voor ons is dit een heel belangrijk thema dat perfect aansluit bij ons streven zo veel mogelijk maatschappelijk verantwoord te ondernemen," leggen Béatrice Chauffaille en Jessica Roussel van Perlim-Meylim uit.

Voor Perlim-Meylim bevestigt het TRACE-rapport hoe belangrijk het project is voor de lokale economische ontwikkeling, met name met betrekking tot het behouden en creëren van banen in tuinbouwgebieden. "De tuinbouwsector blijft een slechts matig geautomatiseerde sector die altijd arbeidskrachten nodig heeft," legt Béatrice uit. "Voor ons was het meest verrassende resultaat het feit dat de tuinbouwcoöperatie in vergelijking met bedrijven binnen andere sectoren een van de 5% bedrijven is dat de omzet zag toenemen van de in totaal 64 sectoren."

Behalve door het behoud van werkgelegenheid wordt dit verklaard door het feit dat coöperaties steeds vaker lokaal inkopen. Op deze manier blijft de tuinbouwsector een serieuze pijler van de regionale economie.​ 

Behalve met het evalueren van de sociaaleconomische impact, beoogt TRACE ook de goede werkwijzen van coöperaties in verband met regionale ontwikkeling te identificeren en te stimuleren. "TRACE waardeert het feit dat we een sector zijn die kan innoveren. Voorbeelden zijn het vervangen van plastic verpakkingen door 100% gerecyclede kartonnen verpakkingen, het maakschappelijk verantwoord ondernemen en het gewasmiddelenvrij telen. We proberen altijd aan maatschappelijke verwachtingen te voldoen," besluit Béatrice.​

Voor meer informatie:
Béatrice Chauffaille
Perlim-Meylim
+33 555 252 930
beatrice@perlim.com 
www.alliance-perlim-meylim.fr


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven