Goede vraag naar Duitse aardbeien verwacht

In heel Duitsland staan de aardbeienplanten er goed voor. Na een gemiddelde milde winter met deels extreme temperatuurverschillen hebben de planten de late vorst tot nu toe goed doorstaan dankzij de folietunnels en -afdekkingen. De temperaturen zijn nog wel erg koel, maar vanaf komende week toont het voorjaar zich in het zuiden van haar warmere kant. Terwijl de oogst in Zuid-Duitsland geleidelijk aan in de hoge tunnels van start gaat, duurt het in de overige regio's van Duitsland nog wat langer (zie onderstaande tabel).

"We zien het aankomende seizoen met optimisme tegemoet: de aardbeienplanten zijn goed de winter en de late vorst doorgekomen, zodat we ook in dit seizoen veel aromatische aardbeien verwachten. Momenteel kunnen de seizoensarbeiders onder strenge voorwaarden over land naar Duitsland reizen. De bedrijven hebben omvangrijke infectiebeschermingsconcepten gerealiseerd en zijn ook in dit opzicht goed voorbereid op het aankomende seizoen. We verheugen ons erop de markt van Duitse aardbeien te kunnen voorzien", zegt Simon Schumacher, bestuurswoordvoerder van de Verband Süddeutscher Spargel- und Erdbeeranbauer (VSSE).

Goede startomstandigheden voor het aardbeienseizoen
In heel Duitsland ziet het er dit jaar goed uit voor de aardbeienoogst, aangezien er geen sneeuw noch vorst voor noemenswaardige schade gezorgd heeft. Ook is de oogstsituatie in deze pandemietijd vergeleken bij afgelopen jaar meer ontspannen, dankzij de mogelijkheid voor seizoensarbeiders om het land in te reizen.

"Afgelopen jaar waren we extreem vroeg, dit jaar zijn we weer iets later. Qua weer is het een heel normaal jaar. Alle bedrijven waarmee ik in de afgelopen weken gesproken heb, hebben zich positief uitgelaten over de situatie wat betreft arbeidskrachten. Ook wat betreft de infectiebescherming binnen de bedrijven ziet het er goed uit", stelt Christof Steegmüller, aardbeienteeltadviseur in Baden-Württemberg en in de Pfalz, vast.

Voor West-Duitsland stelt aardbeienteeltadviseur Ludger Linnemantöns uit Nordrhein-Westfalen vast: "In Westfalen is er behoorlijk wat sneeuw gevallen, maar met de planten is niets gebeurd. Ook de vorst bracht geen problemen. We zullen in Nordrhein-Westfalen in de laatste week van april met de aardbeienoogst in de hoge tunnels kunnen beginnen. Vergeleken bij het afgelopen seizoen zijn we dan weliswaar een week later, maar over meerdere jaren gezien is dat een gebruikelijke seizoensstart.“

Ook uit het noorden meldt aardbeienteeltadviseur Tilman Keller alleen maar positiefs: "We rekenen rond het einde van de maand op de oogststart in de tunnels. Momenteel ziet het er vanwege de verschillende stadia van de aardbeienplanten in de tunnels naar uit dat er over een relatief lange periode geoogst kan worden. Ook de spreiding van de oogststart binnen Duitsland tussen noord en zuid ziet er goed uit.“ Dankzij de bedekte teelt kunnen klanten van april tot en met juli van Duitse aardbeien genieten.

Goede vraag naar Duitse aardbeien verwacht
De startomstandigheden voor het aankomende aardbeienseizoen beoordeelt de Agrarmarkt Informations-Gesellschaft mbH (AMI) op basis van de gestegen vraag naar regionale aardbeien als goed. "De zelfverzorgingsgraad (het aandeel van Duitse aardbeien aan het totale marktaanbod), lag volgens de AMI in het afgelopen jaar op circa 56 procent. In 2020 kocht een huishouden gemiddeld 4,2 kg aardbeien, dat is 12 procent meer dan in het voorgaande jaar. Bij de afzetkanalen kan de directe verkoop een groei registreren: 19,4 procent van de Duitse aardbeien werd direct bij de teler gekocht. Dat is 2,5 procent meer dan in het voorgaande jaar“, zegt Eva Würtenberger, marktdeskundige voor aardbeien bij de AMI.

Terugblik op seizoen 2020
Volgens het Duitse Bureau voor de Statistiek viel de aardbeienoogst 2020 in heel Duitsland met 152.177 ton circa zes procent hoger uit dan in het voorgaande jaar. Tegelijkertijd is het aantal bedrijven dat aardbeien teelt met bijna vier procent gedaald naar 1.952 bedrijven. Ook het areaal waarvan geoogst kon worden was in 2020 met 11.189 hectare meer dan drie procent kleiner. Tegelijkertijd nam de bedekte teelt met drie procent toe naar 1.669 hectare. Daarmee zet de structuurverandering zich verder voort.

Voor meer informatie:
www.vsse.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven