BLE-marktrapport week 14/2021:

Paprika: Meer Nederlandse en Belgische, maar minder Spaanse leveringen

De Nederlandse en Belgische paprikaleveringen breidden zich continu uit, de Spaanse paprika's verloren ondertussen aan betekenis. De vraag kon aanzienlijk beter gedekt worden dan in de voorgaande weken. Dit had uitwerkingen op de prijzen, die merkbaar naar beneden gingen. In veel gevallen gingen echter alleen de prijzen van de rode en gele paprika's omlaag, de groene paprika's waren meestal nog even duur als voorheen. In Hamburg werden ze zelfs een beetje duurder.

Marokkaanse importen waren af en toe zeer voordelig met 15 euro per karton van 5 kg, zodat ze vlot verhandeld konden worden. In Frankfurt kostten Duitse paprika's weliswaar circa 6 euro per kg, maar dat weerhield de klanten echter niet om ze te kopen. De Turkse partijen werden kleiner in Berlijn, wat echter geen uitwerking had op de prijs. Ook op de overige plaatsen bleven de prijzen vaak op het zelfde niveau.

Appelen
Duitse appelen domineerden de markt. De kwaliteit van de Europese appelen overtuigde over het algemeen. De afzet verliep in rustige banen en de prijzen veranderden niet wezenlijk.

Peren
Men zag overwegend Zuid-Afrikaanse aanbiedingen op de markt, met name Rosemarie en Williams Christ. De partijen van het zuidelijk halfrond werden redelijk vlot verhandeld, alleen op sommige plaatsen ging het iets te langzaam, aangezien bij de klanten eerder de Italiaanse peren de voorkeur hadden.

Druiven
Zuid-Afrikaanse importen domineerden de markt. Op verschillende plaatsen nam de vraag toe, maar dit leidde veelal niet tot prijsverhogingen.

Aardbeien
Een toegenomen aanvoer, winters weer en een hierdoor verminderde vraag, evenals teruggekomen partijen uit de foodretail, waren de redenen voor een zwakke handel. De verkoop verliep duidelijk langzamer dan voorheen.

Sinaasappelen
Het seizoen liep al tegen het einde: de vraag en de aanvoer namen beide sterk af.

Citroenen
Bij winters weer was de vraag ronduit goed. Spaanse ladingen domineerden de markt en waren tijdelijk zelfs als enige op de markt vertegenwoordigd.

Bananen
De rijperijen stemden de aanvoer voldoende op de belangstelling af. De vraag nam af.

Bloemkool
Franse bloemkool domineerde de markt. Voor de eerste Duitse partijen moest men 15 tot 16,50 euro per kratje van zes stuks betalen.

Sla
Kropsla kwam uit België, Italië en Duitsland. Over het algemeen nam het aanbod af. Het aanbod was echter voldoende om aan de vraag te voldoen, die eerder bescheiden te noemen was.

Komkommers
Nederlandse, Belgische en Duitse komkommers vormden de basis van het aanbod. Het aanbod viel op verschillende plaatsen iets te groot uit. De handelaren moesten hun prijzen daarom af en toe naar beneden bijstellen.

Tomaten
Het aanbod bleek groter dan de vraag. Om overschotten te voorkomen waren de distributeurs daarom gedwongen om hun prijzen te verlagen.

Asperges
Traditioneel verloopt de handel in de week na Pasen altijd wat langzamer dan daarvoor. De vraag was dus sowieso afgenomen. Het winterse weer liet het aanbod bovendien merkbaar verder krimpen.

Bron: BLE


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven