Regen beperkt aanbod Spaanse nieuwe aardappelen

De vroege Spaanse aardappelen kunnen dit voorjaar ongeveer tien dagen eerder gerooid worden, maar de regen in de teeltgebieden bemoeilijkt de oogst deze week. Tot eind april zullen er dan ook minder aardappelen dan verwacht beschikbaar zijn.

"Sinds januari leveren we al aan een aantal van onze klanten beperkte partijen Spaanse aardappelen uit Andalusië en Murcia, maar onlangs zijn we ook begonnen met de nieuwe aardappelen die deze lente zijn gerooid. Daar hebben we nu al mooie hoeveelheden van voor onze Spaanse klanten en de kwaliteit is zeer goed", zegt Juan Manuel Coello, commercieel directeur van Patatas Meléndez. Dit bedrijf uit Valladolid is marktleider in Spanje in de teelt van consumptieaardappelen en haalde vorig jaar een afzet van 200.000 ton.

"Het seizoen is dit jaar ongeveer tien dagen eerder begonnen, maar de regen in Murcia zorgt nu wel voor enig oponthoud. Daardoor zullen we volgende week de markten geen grote hoeveelheden kunnen aanbieden en zullen we niet in staat zijn om de aanvoer op peil te kunnen houden zoals we gewenst hadden", vertelt Juan Manuel. "Pas vanaf de laatste week van april denken we weer mooie partijen aan te kunnen bieden."

Volgens Juan Manuel Coello lijkt het areaal voor consumptieaardappelen in Spanje niet veranderd te zijn tegenover vorig jaar, maar er is wel een afname van sommige rassen industrieaardappelen, wat veroorzaakt wordt door de situatie waarin de horeca zich bevindt. Toch heeft Patatas Meléndez ook dit jaar aan uitbreiding gedaan om te kunnen voldoen aan de vraag van de klanten. "De opbrengsten zijn goed en we verwachten volumes zoals we gepland hebben. Ook de kwaliteit van de aardappelen is dit jaar over het algemeen goed, met uitzondering van enkele meeldauwproblemen in sommige gebieden in Andalusië", legt hij uit.

De vraag van grote supermarkten blijft ondanks de pandemie goed. "Vorig jaar deed er zich op dit moment een enorme toename van de vraag voor vanwege het hamstereffect. Maar dat was echt uitzonderlijk. Nu is de vraag veel stabieler. De voorbije maanden was de vraag zelfs niet eens zo sterk, maar de komst van de nieuwe aardappelen brengt daar nu weer verandering in."

Patatas Meléndez zet zijn aardappelen af in Spanje en andere Europese landen, vooral in Frankrijk en Portugal, waar het bedrijf elk jaar sterk groeit. Het exporteert zijn nieuwe lente-aardappelen ook steeds meer naar landen als Duitsland en België.

Voor meer informatie:
Juan Manuel Coello
Patatas Meléndez
+34 983 812 920 (Spanje)
jm.coello@patatasmelendez.com
www.patatasmelendez.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven