Veel interesse voor Siciliaans zachtfruit

Er is een groeiende belangstelling voor Siciliaans zachtfruit dat, dankzij gunstige bodem- en klimaatfactoren, unieke smaakkenmerken bezit die in andere gebieden van de wereld moeilijk te vinden zijn.

In de provincie Ragusa worden er drie keer per jaar frambozen geoogst. In december, met een oogstseizoen van maart tot april; in september, met een oogst in december, januari en februari, en in februari, met de oogst in mei en juni.

Een ander gewas dat erg populair is, is de braam, die twee keer per jaar wordt verplant. In december met de oogst in maart, april, mei en juni en in de augustus met de oogst in november, december en januari.

De Siciliaanse teelt heeft dus een vrij ruime kalender die naast bramen en frambozen ook blauwe bessen en aalbessen omvat. Het zachtfruit vindt gretig aftrek in Italië en de rest van Europa en de belangstelling neemt voortdurend toe. De gewassen zijn vers, dat wordt erg gewaardeerd en ook de strategische positie van Sicilië ten opzichte van Afrika vormt een belangrijke toegevoegde waarde.

Gabriele Cardini, mede-eigenaar van Le Tre Virtù

Gabriele Cardini, een gespecialiseerde telers die samen met zijn partners Stefano Cardini en Giuseppe Fava in de sector werkzaam is, vertelt hierover.

“Dit jaar lijkt het seizoen op de beste manier te zijn begonnen als het gaat om de kwantiteit en kwaliteit van de gewassen. Zelfs de afzet is op dit moment heel interessant. Het doel is om het jaar af te sluiten met een gemiddelde afzetprijs tussen de €5,50 en €7,00 per kg voor bramen en frambozen. Zoals voor alle groenten en fruit hangt de commerciële ontwikkeling af van de beschikbaarheid en de vraag/consumptie. Het is dus het evenwicht tussen vraag en aanbod en de talloze variabelen die hierbij een grote rol spelen.”

Le Tre Virtù, het bedrijf van Cardini, teelt de gewassen op 6 hectare, wat neerkomt op 230.000 kg per jaar. De gewassen worden in kassen geteeld, waardoor de oogst zeer wendbaar is.

“Ondanks de pandemie hebben we hier nooit problemen gehad met arbeidskrachten. Wij vertrouwen in hoge mate op onze werknemers die zorgen voor de timing die vereist is voor een zeer delicaat gewas als zachtfruit. Zodra het fruit het bedrijf verlaat, volgt het een temperatuurgecontroleerde weg tot ze bij de toonbanken van (meestal) Italiaanse en buitenlandse winkels terechtkomen."

“Vanwege de zuidelijke positie van Sicilië is het mogelijk om bijna het hele jaar door zachtfruit te telen. Met onze gewassen leveren wij een bijdrage aan de Made in Italy via de Società Cooperativa Agricola Sant'Orsola waar wij lid van zijn. De teelt van zachtfruit in Italië wordt steeds belangrijker, dankzij de voortdurende rasverbetering en technologische vernieuwingen, die worden geharmoniseerd met steeds verfijndere technieken voor de naoogst. Onze voornaamste concurrent is Spanje, waarmee wij de kalender delen”, besluit Cardini.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven