Oogst witte Margherita uien van start

“De helft van de planten heeft gebogen bladeren, dat is het teken dat de uien rijp zijn om te oogsten”, zeggen telers Salvatore Piazzolla en Michele Catino. De eerste heeft dertig jaar ervaring en de tweede is een jongeman die op zijn dertigste in deze sector de mogelijkheid zag om een nieuw leven te gaan leiden met een baan die letterlijk met het land verbonden is.

De oogst van de witte Margherita uien met Beschermde Geografische Aanduiding is volop bezig en over enkele dagen zullen de uien in de schappen liggen. Van half april tot eind juli zal dit agrarische hoogstandje van Apulië verkrijgbaar zijn bij de detailhandel, de algemene markt en bij groenteboeren, in milieuvriendelijke verpakkingen die 100% recyclebaar zijn.

In 2020 werd 3.090 ton uien gecertificeerd met BGA, wat neerkomt op18% meer dan in 2019. Dit jaar zal waarschijnlijk 50% van de totale uienteelt van het BGA-label worden voorzien.

“Wij hopen dat onze inspanningen om de beste witte ui te telen in de komende drie maanden tot uiting komen in een afzetprijs die voldoende is om al onze inspanningen, tijd en investeringen te belonen. Het is een resultaat dat van vele factoren afhangt: de weersomstandigheden, de in het gebied werkzame verpakkers, de wijze waarop en de hoeveelheid waarmee de detailhandel de uien te koop aanbiedt, en vooral de consument”, zeggen de telers.

Ook dit jaar waren veel telers beducht op de koude temperaturen, het gebrek of te veel aan regen en buitensporige hitte. Zij hebben alle stadia van de teelt doorlopen om te komen tot een goede oogst.

Giuseppe Castglione

“Wij willen de ui meer waarde toekennen en de eigenschappen van deze ui bekender maken. In de afgelopen jaren heeft promotie zijn vruchten afgeworpen. Sinds 2016 hebben we ongeveer 35% van de afzet overgeheveld naar de detailhandel, waardoor de mogelijkheid tot plaatsing van het gecertificeerde gewas, is toegenomen. De BGA-certificering, met de daaraan verbonden garanties, overtuigt de consument van de zekerheid van de gebruikte teeltmethoden en de geur en smaak van deze ui.” 

Het doel van het consortium is niet zozeer om de afzet te doen toenemen, maar ook om het inkomen van de telers te verhogen. Dit zou daarvoor het juiste seizoen kunnen zijn.

Voor meer informatie:
Giuseppe Castiglione   
Consorzio di Tutela
della Cipolla bianca di Margherita IGP
Via Ronzino, 4
76016 Margherita di Savoia (BT) - Italië
+39 339 44 06863
info@consorziocipollabiancamargheritaigp.it
www.cipollabiancaigp.it 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven