Zuid-Afrikaanse druivensector maakt zich op voor recordjaar

Ivan Meyer, de minister van Landbouw in Westkaap, laat weten blij te zijn met het nieuws dat de South African Table Grape Industry (SATI) in het seizoen 2020/21 een recordaantal van 73 mln kartons heeft verwerkt. Dit is beduidend meer dan de 66,2 mln kartons van vorig seizoen.

Meyer: "Dit is geweldig nieuws voor de Westkaap. Vanwege de huidige pandemie is de vraag naar gezonde voeding wereldwijd toegenomen, en zo ook die naar verse groenten en fruit. De ruimere markttoegang en groei van de export zullen zorgen voor meer werkgelegenheid in de regio."

In Hex River zal het verpakken deze week eindigen. Volgens SATI-directeur Willem Bestbier is de toename dit uitdagende jaar meer dan welkom.  

Bestbier benadrukte de economische impact van de groei. "Drie van de vijf druiventeeltgebieden in Zuid-Afrika bevinden zich in de regio Westkaap. Het merendeel van de druiven wordt via de haven van Kaapstad geëxporteerd en dat is gunstig voor downstreamsectoren. De focus ligt niet alleen op de aantallen, want telers hadden ook te maken met regen, wind, vertragingen in havens en een wereldwijd tekort aan containers. Zowel de logistiek als de markt waren ontwricht en dat is niet ideaal voor het plannen van leveringen. Als sector zijn we echter dankbaar dat we ons seizoen desondanks succesvol af hebben kunnen ronden."

Bestbier vervolgt: "Hoewel het één van de meest unieke seizoenen in onze geschiedenis was, hadden we het geluk dat de opbrengsten in de meeste regio's hoger waren. Onze telers en medewerkers hebben veilig kunnen werken. Ook hebben ze kunnen profiteren van de meer dan welkome buitenlandse deviezen voor het land en een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van plattelandsgebieden."

Andrew Patridge, econoom bij het Landbouwministerie van Westkaap, legt uit dat diverse factoren hebben bijgedragen aan de groei: "Deze was te danken aan de overwegend gunstige weersomstandigheden in de Westkaap gedurende het pakseizoen, evenals aan de substantiële investeringen van de laatste jaren, waarbij oude rassen werden vervangen door nieuwe, hoogproductieve rassen. Als gevolg hiervan zijn de opbrengsten per hectare fors gegroeid."

"De sterkere vraag naar Zuid-Afrikaanse druiven op lokale en internationale markten is goed nieuws voor telers. Zij zullen waarschijnlijk kunnen profiteren van de hogere productie zonder dat dit gepaard gaat met een lager prijsniveau," zegt Meyer tot slot. 

Voor meer informatie: 
Daniel Johnson
Spokesperson for Minister Ivan Meyer
+27 79 990 4231
Daniel.Johnson@westerncape.gov.za 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven