Philip en Jorien Van Overbeke, Aardbeien Van Overbeke

“Aardbeienmarkt wacht op warmer en zonniger weer”

Tholen – Vorige week woensdag zijn de eerste aardbeien geplukt bij Aardbeien Van Overbeke uit Waregem. “Over de kwaliteit zijn we tot nu toe erg tevreden”, vertelt Philip Van Overbeke. “De vorm van de aardbeien is erg mooi, dat komt doordat we de planten gebruiken van vorig jaar die in augustus geplant werden. Vorig jaar april hadden we bij onze doorteelt  last van veel misvormde aardbeien, dit jaar hebben we opnieuw  gekozen voor doorteelt, maar door het mooie weer dit voorjaar hebben we er nu praktisch geen. En dat pakt heel positief uit.”

“De prijzen van de aardbeien liggen op een redelijk niveau. Vorig jaar waren de aardbeien een stuk duurder. Het weer is momenteel niet zo heel goed en zelfs wat koud voor de tijd van het jaar. Als het weer wat warmer wordt, dan zal de vraag wel stijgen en de prijzen aantrekken”, verwacht dochter Jorien Van Overbeke. “Op dit moment is de markt wel in evenwicht, omdat de volumes nog wat beperkt zijn.”

Van Overbeke teelt uitsluitend het ras Elsanta. “We zien de laatste jaren veel andere rassen opkomen, zoals Sonata en Sonsation. Ons areaal onder glas is niet zo uitgebreid, omdat we ons voornamelijk focussen op thuisverkoop en particuliere verkoop. Het ras Sonsation kun je twee weken eerder plukken, maar dan valt er na enkele weken een gat in de productie. Echter, als de mogelijkheid zich aandient om eventueel uit te gaan breiden, dan is het goed mogelijk dat we die stap zetten en ons areaal uitbreiden met andere rassen.”

“Al onze aardbeien telen we op substraat. Substraatteelt heeft een hogere productie en heeft minder last van weersextremen. Daarom zien we dat de teelt van vollegrondaardbeien aan het afnemen is in België. Steeds meer telers schakelen over op substraatteelt, ook omdat de prijzen beter zijn. De laatste jaren zijn prijzen voor vollegrondsaardbeien lager uitgevallen dan voor aardbeien uit de beschutte teelt”, besluit Philip.

Voor meer informatie:
Philip en Jorien Van Overbeke
Aardbeien Van Overbeke
Bessemstraat 65
8790 Waregem (België)
+32 (0) 56 61 43 88
info@aardbeienvanoverbeke.be     
www.aardbeienvanoverbeke.be     


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven