Theo Kampschoer, Kampexport:

"De meeste Franse telers zijn bijna hun hele oogst verloren"

Door de vorst die Frankrijk vorige week heeft getroffen, leden de telers zware verliezen. Theo Kampschoer van het bedrijf Kampexport, blikt terug op deze gecompliceerde week.

Zware verliezen
In het bovenste gedeelte van het Rhônedal, bij Tain-l'Hermitage, in de Ardèche en in de regio Mercurol, waar de temperaturen daalden tot -4 ° C, was de schade aanzienlijk. “Degenen die nog een beetje geluk hebben gehad, houden ongeveer 20% van hun oogst over, maar de meeste telers zijn bijna hun hele oogst kwijt,” vertelt Theo.

Voor sommige telers niet ver van Lubéron, in Malaucène, lopen de verliezen echter op tot 50%. “Het fruit is verpest. Voor sommige telers geldt dat dit hen voor het vijfde jaar op rij overkomt. Enkele van hen moeten hierdoor zelfs zullen zelfs gedwongen stoppen."

Ook de Vaucluse bleef niet gespaard van de extreem lage temperaturen als gevolg van de vorst. “In de vlakke gebieden, tussen de bergen en in de dalen, is sprake van de meeste vorst. Het werd zo koud dat het gebruik van ventilatoren niets aan de situatie kon veranderen. En bij de telers die gebruikmaakten van een beregeningstechniek, kwam het fruit tijdens de vorst onder een laagje ijs van 4 cm terecht."

"In sommige gebieden, vooral richting Perpignan, zullen de verliezen rond de 20% liggen, maar voor de hoger gelegen gebieden zullen de verliezen op bijna 100% uitkomen."

Verwachte prijsstijgingen
Voor de telers die met Kampexport samenwerken, zal de opbrengst voor degenen die het meeste geluk hebben gehad tussen de 30 en de 50% bedragen. “Door het gebrek aan fruit zullen de prijzen hoger zijn, vooral omdat Italië en Spanje met dezelfde problemen kampen. In Lleida is bijna de helft van de oogst vernietigd. Over het algemeen is het in Europa een heel slecht fruitjaar.”

Extreem lage temperaturen
Vooral de abrikozensector is door de vorst getroffen, maar ook de kersen-, de appel- en de perensector kampt met problemen. “Het is een heel moeilijk jaar voor de abrikoos. Behalve de kers, is ook de appel en de peer getroffen, onder andere in Lot-et-Garonne. Dit jaar zal de telers bijblijven en worden vergeleken met 2003. In de wijngaarden hadden sommige van hen al bijna drie generaties niet meer zoiets gezien." Ondanks alle methoden die worden gebruikt om schade als gevolg van de vorst tegen te gaan, is er toch aanzienlijk wat fruit verloren gegaan. “Zodra de temperatuur onder de -2 ° C zakt, wordt het erg ingewikkeld. Helaas kan er aan deze extreem lage temperaturen namelijk niet veel worden gedaan. In de regio Crau hadden de telers dergelijke temperaturen al 80 jaar niet meer meegemaakt."

Eerdere seizoenen
“Het klimaat is enorm veranderd. Twintig jaar geleden begon het seizoen half juli. Tegenwoordig begint het seizoen al rond half mei. Bij alle rassen die eerder starten, worden de risico's groter,” legt Theo uit. "Sommige telers zijn zelfs al gestart met uitdunnen om groter fruit te kunnen krijgen."

Voor meer informatie: 
Kampexport Sud
BP 2
34280, La Grande Motte, France
Telefoonnummer: 04 67 56 73 54
kampexportsud@kampexport.com  
https://www.kampexport.com/fr 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven