De eerste kersen in de Spaanse Jerte-vallei geoogst

Gisteren zijn de eerste kilo's kersen geplukt in de Spaanse Jerte-vallei. Als symbolische actie worden ze geschonken aan enkele beroepsgroepen die tijdens de pandemie essentieel waren om de voedseltoevoer naar de bevolking te verzekeren en die nu nog steeds over het hoofd worden gezien in de vaccinatieplanning van de overheid: supermarktpersoneel, vrachtwagenchauffeurs en mensen actief in de land- en tuinbouw.

Vorig seizoen werd volledig overschaduwd door de pandemie en het slechte weer, maar nu is er veel goede moed voor de nieuwe oogst die op 14 april van start is gegaan, een week eerder dan in de twee vorige seizoenen. De eerste kersen zijn ondertussen al aangekomen in het pakstation van de telersvereniging Agrupación de Cooperativas del Valle del Jerte.

Naar de eerste dag van de nieuwe oogst wordt altijd met veel verwachting uitgekeken door telers en medewerkers in de coöperatie, ook al komen de eerste dozen mondjesmaat binnen. Normaal gezien zijn de eerste hoeveelheden bestemd voor de Spaanse markt, maar nu wordt het fruit van harte geschonken aan de beroepsgroepen die er vorig seizoen voor hebben gezorgd dat de kersen van de Valle del Jerte de verschillende verkooppunten binnen en buiten Spanje konden bereiken, ondanks de dreiging van het virus.

Met dit gebaar wil de kersensector erkenning geven aan het werk dat deze mensen in heel moeilijke momenten hebben geleverd, maar ook de aandacht vestigen op het feit dat deze essentiële en strategische beroepsgroepen zo snel mogelijk beschermd moeten worden tegen het coronavirus.

De opbrengsten zijn nog laag in deze eerste dagen, maar naar verwachting zullen over ongeveer twee weken hoeveelheden worden geplukt die het mogelijk maken om te beginnen met exporteren. In het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, twee van de belangrijkste klanten van de Jerte-kers, kijkt men al uit naar de nieuwe oogst. Dit jaar worden de kersen voor de eerste keer naar het VK als ‘derde land’ geëxporteerd, wat de exportkosten zal verhogen.

Het kersenseizoen is de drukste tijd van het jaar in de Jerte-vallei. Dit fruit is de economische motor van de regio en tijdens de oogst zijn vele handen nodig, zowel in de boomgaarden als in de pakstations van de telersvereniging. Op het hoogtepunt van de oogst stelt de coöperatie ongeveer 1.200 mensen rechtstreeks te werk.

Het seizoen zal, zoals elk jaar, tot half juli of begin augustus duren. In de laatste weken wordt de Picota del Jerte geplukt, de meest begeerde van alle rassen. Hiermee komt dan een einde aan een seizoen dat nu in de startblokken staat en waarvoor mooie volumes en een goede kwaliteit wordt verwacht.

Voor meer informatie:
Agrupación de Cooperativas Valle del Jerte
Ctra. Nacional 110, km 381
10614 Valdastillas (Cáceres) - Spanje
www.ac-vallejerte.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven