Overzicht wereldmarkt frambozen, bramen en rode bessen

De markt voor frambozen heeft moeilijke weken achter de rug. De prijsvorming lag op een hoog niveau, maar na de Paasdagen daalde de prijzen door de stijgende volumes. Inmiddels zijn de eerste Nederlandse en Belgische frambozen op de markt verschenen. Ook bramen hebben het moeilijk gehad door flinke tekorten in de Spaanse teelt. Deze tekorten moesten worden ingevuld met Mexicaans product. De aanvoer vanuit Centraal-Mexico verliep vlot. Het Nederlands rode bessenseizoen is inmiddels afgesloten. Het was een goed seizoen met volumes die goed vlot wegliepen. De rode bessen die momenteel op de markt zijn komen uit Chili, maar door de teruglopende kwaliteit zal aan dat seizoen snel een einde komen. 

Nederland: Dalende frambozenmarkt en tekort in bramen 
"Op de frambozenmarkt hebben we zeer moeilijke weken achter de rug, waarin we vanaf de week na Pasen zien dat er meer volume komt", vertelt een Hollandse zachtfruithandelaar. "Tot aan Pasen was de prijsvorming zeer hoog, maar na Pasen ging het volume omhoog en de prijs omlaag. Kwalitatief zijn de frambozen uit Marokko en Portugal sterker dan Spanje."

"Verder zien we een groot tekort in bramen. De Spaanse teelt heeft een knauw gehad. Dit is veelvuldig ingevuld met het invliegen van bramen uit Mexico. Prijsvorming van de bramen is zeer stabiel, tegenover een nette afname in de markt", vervolgt de handelaar. "De Nederlandse rode bessentelers hebben een net seizoen gehad, waarbij de volumes uiteindelijk toch vlot wegliepen. Van de Chileense bessen die nu op de markt zijn, begint de kwaliteit toch af te nemen, waarmee een lang seizoen ten einde komt."

België: Populariteit frambozen en bramen blijft toenemen
Het Belgisch bessenseizoen is in april van start gegaan, met frambozen begin april en bramen half april. De afgelopen jaren is de populariteit van frambozen sterk toegenomen. De alsmaar stijgende populariteit van frambozen reflecteert zich eveneens in de stijging van het areaal bij de grootste coöperatie van België. De voornaamste variëteit blijft Kwanza. "Deze soort kenmerkt zich naast een lekkere smaak ook door haar stevige rode vrucht, langere beschikbaarheid en lange bewaarperiode. Dit maakt ze ook geschikt voor verdere export." 

De afgelopen jaren is ook de populariteit van bramen flink toegenomen. Recente cijfers van onderzoeksbureau GFK tonen aan dat de consumptie van bramen in België de afgelopen 5 jaar met 59% gestegen is.

Duitsland: Matige vraag bij hoge prijzen
In Duitsland bevindt de zachtfruitmarkt zich in een impasse, meldt een importeur. In aanloop naar Pasen zat de vraag naar frambozen en bramen in de lift, de voorbije week liep de vraag echter weer behoorlijk terug. "Men heeft nu eenmaal weinig zin in zachtfruit met dit koude weer", concludeert men. Het gros van het zachtfruit komt momenteel uit Spanje, Portugal of Marokko, de laatste restpartijen uit Chili zijn inmiddels in omloop. "Met name bij de frambozen is het aanbod meer dan behoorlijk. De prijzen zijn over de gehele linie aan de hoge kant: Normaliter wordt het prijsniveau direct na Pasen naar beneden bijgesteld, dit jaar laat deze aanpassing vooralsnog op zich wachten", klinkt het desgevraagd.

Italië: Prijzen bramen op hoog niveau
In Italië worden ondanks de winterse temperaturen bramen, frambozen en rode bessen gegeten. Een handelaar uit Noord-Italië laat weten dat de rode bessen momenteel uit Chili komen, maar dat er ook wat product uit Nederland beschikbaar is. De gemiddelde groothandelsprijs voor rode bessen ligt rond de €19-20 per kilo. Voor bramen ligt de vraag momenteel hoger dan het aanbod, waardoor de prijzen op een hoog niveau liggen, rond de €20,- per kilo. De bramen komen op dit moment uit Mexico. Wat frambozen betreft, komt er momenteel product uit Marokko, Spanje en Portugal binnen. De prijs ligt rond de €15,- per kilo. 

Een Siciliaanse teler zegt dat het Siciliaanse seizoen goed is begonnen, wat kwaliteit en kwantiteit betreft. "Ook loopt de verkoop goed door. Op onze breedtegraden is het mogelijk om bijna het hele jaar zacht fruit te telen." In Zuid-Italië zal het frambozenseizoen begin mei starten, terwijl de eerste bramen half mei worden verwacht. Landen waar veel Italiaans zachtfruit naar toe gaat zijn Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Oost-Europa. 

Spanje: 25% minder frambozen
Frambozen hebben in de eerste maanden van het jaar te lijden gehad onder het slechte weer. Tot dusver lagen de opbrengsten in Spanje ongeveer 25% lager. Desondanks bleven de prijzen aanvaardbaar en zonder grote schommelingen, omdat de vraag stabiel bleef. Vorige week bedroeg de gemiddelde prijs voor frambozen die aan de telers werd betaald €5,81 per kilo.

Polen: Exportvolume frambozen gedaald door tekort aan arbeidskrachten, toegenomen concurrentie en dalende prijzen 
In Polen lieten verse frambozen en bramen de grootste omzetstijging zien uit de Poolse export in de eerste negen maanden van 2020. De export van bessen steeg met 42% in vergelijking met 2019 en bereikte $ 23,4 miljoen. De groei van de exportopbrengsten werd echter vooral gedreven door de stijging van de exportprijzen voor frambozen in 2020, terwijl de export zelf met slechts 14% groeide. Polen exporteerde voorheen aanzienlijk meer verse frambozen, maar de afgelopen jaren heeft het door het tekort aan arbeidskrachten, toegenomen concurrentie en dalende prijzen op de wereldwijde frambozenmarkt het exportvolume verminderd. Voor het nieuwe seizoen is het te vroeg om te zeggen hoe de volumes zullen zijn. Het is echter mogelijk dat koud weer een deel van het fruit heeft beschadigd.

Verenigde Staten: Krappe aanvoer van bramen
In de Verenigde Staten is er een tekort ontstaan op de bramenmarkt. Volgens een handelaar uit Californië heeft het koele weer in Centraal-Mexia de oogst afgeremd. "Er wordt meer volume verwacht, maar de volumes lopen tot 2 weken achter." Een handelaar uit Illinois zegt dat de rassenverandering ook van invloed zijn op de beschikbaarheid van bramen. "Tupy-bramen hebben al een paar jaar te maken met lagere opbrengsten, waardoor het areaal is afgenomen. In sommige gebieden is de Tupy-teelt vroegtijdig beëindigd. Sommige andere rassen produceren ook niet zo goed als ze zouden moeten." Naast Mexico zijn er ook bramen uit Guatemala beschikbaar. 

De aanvoer van frambozen uit Centraal-Mexico loopt goed. "Velen dachten dat de prijzen zouden dalen naarmate de volumes toenamen, maar de vraag is uitstekend", zegt een handelaar. Naast Mexico is er ook wat teelt in Oxnard, CA, maar die is nog niet volledig op gang gekomen. De prijzen voor frambozen zijn zeer stabiel en liggen rond de $20. Er komt meer volume aan, maar verwacht wordt dat de prijs rond de $20 zal blijven. De prijs van frambozen kan echter dalen, afhankelijk van wat Centraal Mexico en Zuid-Californië kunnen leveren. De piekvoorraden zouden deze week aankomen, maar vertragingen kunnen daar verandering in brengen. 

Wat rode bessen betreft, verscheept Chili in januari-februari naar Noord-Amerika. Dan zijn er niet veel rode bessen op de markt tussen februari en juni - het is een seizoensgebonden product en er is wat in de zomer uit het noordwesten van het land.

Australië: Frambozen flink gegroeid in de afgelopen jaren
Volgens Berries Australia is de Rubus-categorie (frambozen, bramen en andere bessen) beslist de grootste groeier onder de bessen in Australië, maar blijft zij in vergelijking met aardbeien en blauwe bessen nog steeds de kleinste categorie. Executive Officer van de organisatie zegt hierover: "Frambozen hebben de afgelopen jaren een fenomenale groei gekend, met meer dan een verdubbeling van de waarde in de afgelopen drie jaar. Bramen zijn de nieuwkomers op de markt met een exponentiële groei in de afgelopen jaren, maar we mogen niet vergeten dat ze met een zeer kleine basis zijn begonnen."

Volgens het Horticulture Statistics Handbook is de waarde van de categorie kleinfruit ten opzichte van juni 2020 met 11% gestegen tot 1,04 miljard dollar. Frambozen, bramen en andere bessen stegen met vier procent in waarde tot 216 miljoen dollar, terwijl de volumes ook met vijf procent stegen tot 9.932 ton. Slechts een zeer kleine hoeveelheid wordt geëxporteerd, namelijk 13 ton. Uitgesplitst naar de verschillende bessensoorten, vertegenwoordigen frambozen 75% van de teelt, bramen 25% en andere bessen minder dan 1%, met een piek in het aanbod tijdens de zomermaanden.

Voor volgende week: Overzicht wereldmarkt avocado


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven