Alle hens aan dek voor Europese telers door nachtvorst

Groente- en fruittelers door heel Europa zijn de afgelopen dagen, in touw vanwege de nachtvorst. Ook in Nederland hebben de fruittelers hard gewerkt om hun bloesems te beschermen, meldt NFO. De verwachting is dat de koude nog tot zeker donderdagmorgen aanhoudt. Afgelopen nacht werden in het midden en zuiden van het land de laagste temperaturen gemeten, met op veel plaatsen temperaturen tussen de -2 en -2,5°C. Voor veel telers was het een lange nacht en werd al rond 1 uur gestart met beregenen of verwarmen. Vanuit België melden telers temperaturen tot zelfs -3 en -4°C.

NFO-bestuurder Bert den Haan vertelde aan De Gelderlander dat hij gister net niet in actie hoefde te komen, terwijl collega’s rond Geldermalsen net wel moesten beregenen. Ook andere regionale omroepen maakten reportages of berichten over de nachtvorst. Bekijk ze hier: Omroep Flevoland1Limburg en Omroep Zeeland.

Fruittelers uit het hele land plaatsten op social media berichten over hun nachtelijke werkzaamheden.

Franse en Italiaanse telers vrezen voor fruitoogst
Niet alleen in Nederland is sprake van lage nachttemperaturen en koud bloeiweer. Uit heel Europa komen berichten dat (steen)fruit schade heeft opgelopen vanwege de kou. In Frankrijk zegde premier Jean Castex afgelopen zaterdag extra financiële steun toe voor de getroffen telers. Hij deed dit tijdens een bezoek aan bedrijven in Colombier-le-Cardinal in de zuidoostelijke regio Ardèche. Vorige week zakte de temperatuur een aantal nachten tot onder het vriespunt en bovendien viel in sommige regio’s 8 tot 10 cm sneeuw. De nacht van 7 op 8 april was het koudst met in heel Frankrijk temperaturen lager dan -4 à -5°C, met uitschieters tot -8°C. Volgens Météo France was het de koudste nacht sinds 7 april 1974.

De omvang van de schade wordt momenteel nog vastgesteld, maar duidelijk is dat vrijwel alle teeltgebieden verliezen hebben opgelopen. Met name druiven, abrikozen en kersen zijn zwaar getroffen, maar ook niet-beregende appel- en perenpercelen liepen zware schade op.

Italië en Oostenrijk
Ook vanuit Italië komen zorgwekkende berichten over de nachtvorstschade. In Val di Non in de provincie Trentino, grenzend aan Südtirol, daalde de temperatuur in de nacht van 7 op 8 april tot -4 à -7°C. Ook in andere Italiaanse regio’s werden temperaturen variërend van -3 tot -5°C gemeten. Vooral kersen, pruimen, abrikozen en nectarines liepen veel schade op. Het bloeistadium van de appels in Trentino varieerde vorige week van roze knop tot open bloem. Telers die de mogelijkheid hadden kozen er dan ook voor te beregenen.
In de perenregio Emilia-Romagna is het sinds Pasen ook koud. Hoewel perentelers niet tot de zwaarst getroffen groep behoren, maken zich wel zorgen over de gevolgen van de kou voor de komende oogst.


Indrukwekkende hoeveelheid nachtvorstsproeiers in werking in Südtirol. De video werd donderdagmorgen 8 april door Matthias Matscher online geplaatst.

In de Oostenrijkse regio Steiermark daalde de temperatuur in de nacht van 7 op 8 april naar -4 à -6°C en op sommige locaties zelfs naar -8°C. Het zijn vooral de morellen- en abrikozenaanplanten die in volle bloei stonden en getroffen zijn. In de regio wordt op zo’n 150 hectare abrikozen geteeld. Vanuit de appelteelt is geen schade gemeld.

Bron: NFO

Duitsland: Ernstige vorstschade bij steenfruit en groene asperges
Vorst, hagel en sterke temperatuurschommelingen bepalen de actuele weersituatie in Duitsland. Het schommelende weer maakt het ook de tuinbouwsector extreem moeilijk. FreshPlaza sprak met telers en handelaren uit verschillende sectoren en regio's over de gevolgen van het huidige extreme weer.

Regio Bodensee: ernstige schade bij kiwibessen en Xenia-peren
Van zondag op maandag daalden de temperaturen van tot wel 20 graden Celsius overdag naar bijna 2 graden Celsius. "Onze abrikozen hebben we reeds drie nachten verwarmd, dat heeft allemaal goed gefunctioneerd. Ook bij de pruimen is er tot nu toe geen sprake van vorstschade, onder andere omdat de bloesem nu pas opengaat. Wanneer de bloeiperiode net als afgelopen jaar 2-3 weken eerder plaats had gevonden, dan zouden we nu aanzienlijke schade hebben gehad", aldus een fruitteler in Eriskirch.

Bij de kiwibessen en Xenia-peren is de situatie daarentegen slechter. "Onze kiwibessen zijn voor tot wel 80% kapot gegaan, dat is reeds de derde mislukte oogst op rij. Op circa 70% van onze Xenia-plantages hebben we bruine verkleuringen vastgesteld." Een optimale vorstbeschermingsoplossing - of het nu gaat om folie, nachtvorstberegening of vorstkaarsen - is er volgens de teler niet. "Ten eerste is de maatregel sterk afhankelijk van het te beschermen gewas. Ten tweede moet men ook rekening houden met de sterke verschillen in het microklimaat."

Dithmarschen: start van de vroege kooloogst voorlopig niet in gevaar
Ook in het Noord-Duitse koolbolwerk Dithmarschen is het momenteel ijzig koud. "Teelttechnisch gezien verloopt alles nog volgens plan en we gaan ervan uit dat we zoals gewoonlijk in week 25 met de vroege kooloogst kunnen starten. Daarnaast hebben we nog ruim voldoende kool in bewaring liggen", zegt een teler en handelaar uit Dithmarschen bij navraag.

Oostenrijk: "Vorstschade bij de groene asperges"
Weercapriolen in de afgelopen weken hebben de start van de aspergeoogst met zo'n twee weken vertraagd, grotere hoeveelheden worden voor het komende weekend verwacht. "Bij de groene asperges zien we vorstschade", zegt Werner Magoschitz van de vereniging Marchfeldspargel tegen ORF. De vegetatie loopt dit jaar zo'n twee weken achter, meldt hij.

Enkele dagen geleden is in het Marchfeld de oogst met speciale voorzieningen zoals folietunnels van start gegaan. Terwijl er momenteel nog kleine hoeveelheden aan de foodretail en deels ook aan de horeca geleverd worden, staat de hoofdoogst nog voor de deur. De groei van de asperges is zeer sterk afhankelijk van de temperatuur: "Op een zeer warme dag groeit een asperge vijf centimeter, op een koude dag slechts vijf millimeter", aldus Werner. Vanwege twee nachten vorst in de voorgaande week zijn er uitlopers bij de groene asperges kapotgevroren, die nu weer na moeten groeien.

Verkoop van zachtfruit verloopt slepend door koud weer
Het koude weer maakt het niet alleen de teelt moeilijk, maar ook de handel in importproducten, bijvoorbeeld zachtfruit uit het Middellandse Zeegebied. "Bij de blauwe bessen is de marktsituatie zeer ontspannen, bij de frambozen en bramen daarentegen is de vraag na Pasen sterk afgenomen", aldus een Noord-Duitse importeur en verpakker.

Het gros van de producten stamt momenteel van het Iberisch Schiereiland of uit Marokko, aanvullend importeert men de laatste partijen van overzee uit Chili. "Vooral bij de frambozen is de aanbodsituatie helemaal niet slecht, maar met dit weer heeft de consument echter weinig zin in zachtfruit. Ook de prijzen liggen naar verhouding op een hoog niveau: normaal gesproken tenderen de prijzen direct na Pasen eerder naar beneden. Dit prijsverval heeft tot nu toe echter nog niet plaatsgevonden."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven