‘Goedkoop fruit telen is te duur’

Rabobank organiseert webinar over hardfruitsector in 2030

Rabobank organiseert op donderdag 22 april een webinar over de hardfruitsector in 2030. Onderzoeker Cindy van Rijswick en sectormanager Arne Bac geven een presentatie over het onderzoek ‘Goedkoop fruit telen is te duur’ dat Rabobank deze dag publiceert. In het webinar reageren Matthijs Nijhoff, eigenaar Triple F Fruit en Gerard van den Anker, voorzitter NFO (Nederlandse Fruittelers Organisatie) op de uitkomsten van het onderzoek.

De Nederlandse hardfruitsector teelt gezonde producten met betrekkelijk weinig impact op het milieu. Maar de concurrentie is groot, de vraag neemt af en productiekosten stijgen. Er is toekomstperspectief voor de verschillende typen telers, maar alleen als ze appelen en peren leveren waarmee ze zich onderscheiden van de goedkopere teeltlanden. En dat is niet makkelijk. Tijdens het webinar wordt er ingegaan op de vraag hoe ze dat kunnen doen.

Arne Bac: "Het rendement van de hardfruitteelt is te laag voor een duur teeltland als Nederland. Maar helaas is er niet één gouden formule voor een rendabel fruitteeltbedrijf."

Cindy van Rijswick: "Telers kunnen, nee moeten, aan veel knoppen draaien om het rendement te beïnvloeden. Dat maakt het zo lastig. Het gaat niet alleen over assortiment, maar ook over teeltsysteem, teeltplanning, personeelsmanagement, enzovoort."

Drie verdienmodellen
Rabobank ziet een gezond perspectief voor fruittelers die transparant zijn en gericht op de buitenwereld. Zij werken samen in de keten en kiezen een organisatievorm en financieringsstructuur die past bij de omvang en complexiteit van het bedrijf. De teler van de toekomst is productspecialist, zelfverwaarder of verbreder.

Aanmelden
Tijdens het webinar neemt Rabobank ondernemers mee in de ontwikkelingen die zij verwachten in de hardfruitsector. Welke belangrijke verschuivingen en trends zien zij binnen de sector? Met ondernemers reflecteert de bank op de uitkomsten van hun onderzoek en de betekenis ervan voor de dagelijkse praktijk.

Ondernemers in de hardfruitketen en overige geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor het webinar via rabo.nl/WebinarHardfruit. Het webinar vindt plaats op donderdag 22 april van 20 tot 21 uur en is live te volgen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven