En weer export naar Brazilië

Kwart minder pruimen verwacht in Extremadura

De steenfruitbomen in Extremadura hebben een goede bloei achter de rug dankzij een winter met voldoende koude-uren, de nodige regenval en een goede bestuiving. Zo’n vlot en homogeen verloop is sinds lang niet meer gezien. Maar de temperatuurdalingen van vorige week brachten een abrupt einde aan de mooie verwachtingen. Heel wat bloesem is van de bomen gevallen, ook hangt de ernst van de schade wel af van gebied tot gebied. Hoe dan ook, de oogstprognoses moeten worden bijgesteld. Het meest getroffen fruit in Extremadura, en dat geldt overigens voor bijna alle Europese teeltgebieden, is de abrikoos. Bij pruimen, qua volume het belangrijkste steenfruit in de regio, wordt er rond de 25-30% minder opbrengst verwacht.

"Maar het is helemaal niet gelijk op alle plaatsen. In bepaalde zones hangen de bomen nog vol bloesem, terwijl andere teeltbedrijven aankijken tegen aanzienlijke verliezen", zegt Justo Redondo, manager van Nogal Fruits. "In de streek Vegas Altas krijgen we waarschijnlijk nog een mooie oogst, in Vegas Bajas wordt het dan weer minder. En vorig jaar was het precies andersom."

Abrikoos is het meest gevoelig voor dergelijke weersomstandigheden in deze tijd van het jaar. De abrikozenbomen waren al het verst gevorderd in de bloei en zijn dus het hardst getroffen. “We zijn dit jaar praktisch alle abrikozen kwijt. Zowel door de slechte vruchtzetting als door de directe schade aan de fruitbomen in de meeste Europese teeltgebieden zal het dit jaar moeilijk zijn om abrikozen te vinden”.

Bij pruimen, waarvan de provincie Badajoz het belangrijkste teeltgebied in Europa is, kan de oogst volgens de teler en exporteur met 25 à 30% lager uitvallen, vooral bij de vroegste rassen zoals Black Splendor. "Maar in ons geval heeft het ons kosten bespaard op het uitdunnen", zegt hij. "Er komt echter nog een moeilijke periode aan waar we door moeten, namelijk die van de regens en de hagel. Maar als alles goed gaat, kunnen we evenveel oogst verwachten als vorig jaar of zelfs ietsje meer." De oogst begint half juni.

Vorig jaar daalde de opbrengst van pruimen met zo’n 30% als gevolg van de weersomstandigheden en het rooien van meer dan 2.000 hectare percelen vanwege de slechte resultaten van de voorgaande seizoenen. En toch liep de afzet nog steeds moeilijk, wat te wijten was aan de sluiting van de Braziliaanse markt. "Vorig jaar hadden we het niet gemakkelijk omdat we niet op Brazilië konden rekenen voor de export. Maar dit jaar kunnen we weer naar de voor ons zo belangrijke markt Brazilië. We zien het dus helemaal niet zo somber in", zegt Justo Redondo.

Wat het andere steenfruit betreft, zijn ook de bloesems van de paraguayo’s getroffen. Ook van dit fruit worden er dus minder hoeveelheden verwacht. Nectarines en perziken lijken voorlopig wel een normale oogst tegemoet te gaan.

Voor meer informatie:
Justo Redondo López
Nogal Fruits
+34 927117017
export@nogalfruits.com
www.nogalfruits.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven