Deense aardappelsector hard geraakt door coronacrisis

"Mensen moeten gewoon elke dag frites op het menu zetten"

We eten minder frites vanwege corona en dit is voor velen in de aardappelsector een hard gelag. Nu cafés en restaurants de deuren noodgedwongen hebben moeten sluiten, worden er minder frites geserveerd.

"Dit zet aardappeltelers onder grote financiële druk," zegt Carl Heiselberg, voorzitter van de brancheorganisatie Danish Potatoes. "Ik zal de komende twee jaar €53.781 per jaar verlies lijden. Dit komt door corona. Er zijn bedrijven bij die het hoofd nauwelijks boven water kunnen houden."

Zelf teelt Carl Heiselberg zetmeelaardappelen maar wanneer er teveel aardappelen op de markt zijn dan drukt dit de prijzen. "Wanneer telers hun fritesaardappelen niet kwijt kunnen dan leveren ze deze doorgaans aan zetmeelverwerkers. Deze worden dan tegen een zeer lage prijs geleverd en dat is funest voor de zetmeelteelt," zegt Heiselberg.

"Eet iedere dag frites"
Het zijn niet alleen aardappeltelers die de afzet zien kelderen maar ook fritesfabrieken, zoals Flensted in Ansager. "Het feit dat de horeca dicht is heeft grote gevolgen," zegt directeur Lene Rasmussen. "Onze aardappelen moeten worden gerooid, of er nu corona heerst of niet. De oogst van 2020 was goed, maar we hadden aan minder genoeg gehad, aangezien onze afzet aan de foodservice grotendeels is  weggevallen vanwege corona."

"Het probleem beperkt zich echter niet alleen tot Denemarken want in heel Europa zijn de fritesvoorraden groot," vervolgt Rasmussen, die meteen een verzoek aan de Denen doet. Volgens haar is er namelijk maar één manier om fritesverwerkers en aardappeltelers uit de brand te helpen en dat is om iedere dag frites op het menu te zetten. "Eet iedere dag frites, dat is onze oproep aan de Deense consumenten."

Bedrijven dreigen kopje onder te gaan
De fritesverkoop is niet alleen in Denemarken ingestort maar ook in omliggende landen. Heiselberg vertelt dat het Europese overschot aan frites vorig jaar 2,6 mln ton bedroeg. "Velen zullen het effect van deze crisis nog lang voelen," zegt hij. "Er zijn telers die kopje onder gaan. Anderen houden het nog wel één of twee jaar vol. Sommige grote telers hebben nog aardappelvoorraden ter waarde van €400.000 tot €538.000, die momenteel geen cent meer waard zijn. Het is een treurige situatie."

Bron: www.dr.dk
Foto: Dreamstime.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven