Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sander Fleerakkers, Proefstation voor de Groenteteelt

“Warme zomers, nieuwe teelttechnieken en rassen bieden potentieel voor Vlaamse meloenenteelt”

Tholen – In de afgelopen jaren heeft het Proefstation voor de Groenteteelt in België diverse proeven gedaan met meloenen. “De warme zomers van de laatste jaren, nieuwe inzichten en teelttechnieken en een vernieuwd rassenaanbod zorgen ervoor dat meloenen in Vlaanderen weer potentieel bieden”, vertelt Sander Fleerakkers van Proefstation voor de Groenteteelt.

“Meloenenteelt in Vlaanderen is niet iets nieuws. Eind vorige eeuw werden in de kassen redelijk wat meloenen geteeld. Echter door de komst van de zoetere en goedkopere meloenen uit Zuid-Europa, werden de Belgische meloenen weggeconcurreerd en is de grootschalige teelt verdwenen. Daarentegen zien we in de laatste jaren ontwikkelingen in de Vlaamse meloenenteelt. De warme, droge zomers en de vernieuwde rassen bieden potentieel om de teelt weer nieuw leven in te blazen.”

“Sinds drie jaar zijn we bezig met proeven om te kijken of de meloenenteelt rendabel is voor telers en om te kijken of en hoe het mogelijk is. We hebben proeven gedaan in de kas met meloenen aan de draad, zoals in de komkommerteelt. Maar ook proeven in de openluchtteelt met teeltbedden. Daarbij is heel wat minder arbeid nodig dan bij de teelt aan draad, waar de planten moeten gesnoeid en opgebonden worden. De proeven met de meloenen op teeltbedden, zowel in de openlucht als in tunnels zijn succesvol gebleken. De openluchtteelt gaf erg mooie resultaten, maar de tunnelteelt bleek nog meer succes te hebben. De tunnelteelt was een stuk productiever met groter fruit en een langer oogstseizoen”, legt Sander uit.

“Ook hebben we diverse proeven gedaan met verschillende Charentais- en Galia-rassen. Vorig jaar zijn we gaan testen met watermeloenen, maar dat valt nog niet mee. Watermeloenen zijn erg vatbaar voor ziektes. Dit jaar gaan we verder met het testen van andere watermeloen-rassen en Piel de Sapo-meloenen.”

Sander merkt dat veel telers interesse hebben in meloenenteelt. “Er zijn een aantal telers die onafhankelijk van ons ook wat proeven hebben opgezet. BelOrta is vorig jaar ook gestart met meloenen van Belgische bodem. Voor telers is het een mooi product om zich te onderscheiden, maar het is ook een product dat goed past in het korte keten-verhaal. Naast meloenen zien we ook andere teelten hun intrede doen in België. Met de teelt van Edamame, oftewel verse soja, zijn we ook bezig. Er wordt tegenwoordig veel aandacht besteed aan deze nieuwe producten. Toch blijft het altijd een risico. We hebben een paar mooie zomers achter de rug, maar dat betekent niet dat elke zomer zo wordt. Vorig jaar hadden we het perfecte weer voor meloenen, maar als we dit jaar in augustus veel regen krijgen, dan kan dat flinke gevolgen hebben voor de teelt en de kwaliteit van de meloenen, zeker voor de openluchtteelt.”

“Het vermarkten van de meloenen zal BelOrta weer voor zijn rekening nemen. Het is belangrijk dat het vermarkten vlot gebeurd, ze moeten snel in de schappen liggen. Het voordeel van lokale teelt is dat we de vruchten iets later kunnen oogsten, omdat we dicht bij de eindconsument zitten. Hierdoor ontstaat een paar dagen verschil met meloenen uit Zuid-Europa die onrijp geoogst worden en rijpen tijdens het transport. Hierdoor is de Vlaamse meloen erg goed van smaak en snel rijp voor consumptie. Als de resultaten van de testen positief blijven, zie ik een mooie toekomst voor meloenen van Belgische bodem”, besluit Sander.

Voor meer informatie:
Sander Fleerakkers
Proefstation voor de
Groenteteelt
Duffelsesteenweg 101
2860 Sint-Katelijne-Waver
+32 (0)15 / 30 00 60
Sander.fleerakkers@proefstation.be
www.proefstation.be