Wilco Arts: "Dankzij vliegende start hebben we toekomstplannen bijgesteld"

Nieuw Nederlands verkoopkantoor voor blauwe bessen, peulen en sugar snaps North Bay Produce

Tholen - Het Noord-Amerikaanse North Bay Produce is een coöperatie van telers uit Noord-, Midden- en Zuid-Amerika die haar klanten jaarrond voorziet van verse groenten en fruit, van appelen tot asperges en van blauwe bessen tot peulen. In 2010 zette de coöperatie al voet op Europese grond met de opening van een kantoor in Londen en afgelopen jaar volgde met de intrede van Wilco Arts ook een Nederlandse vertegenwoordiging. Vanaf mei dit jaar is hij werkzaam vanuit een kantoor bij koelopslagbedrijf van B&L Fruit Logistics in Barendrecht.


Wilco Arts

Wilco kende North Bay vanuit een vorige functie als zijn leverancier en toen hem gevraagd werd een kantoor in Nederland op te starten, was hij meteen enthousiast. De nadruk voor het Nederlandse kantoor van North Bay Europe ligt op het vermarkten van blauwe bessen vanuit Peru, Chili, Argentinië en Uruguay. "Vorig jaar hebben we een enorm goede start gemaakt, omdat onze bessen kwalitatief sterker waren dan wat er op dat moment in Nederland en Polen beschikbaar was. Hierdoor konden we vanuit Peru een flitsende start maken en die lijn hebben we goed doorgetrokken", stelt Wilco tevreden vast. "Ook komend seizoen hopen we in week 28/29 te starten met Peruaanse bessen. In totaal hopen we zo'n 5.000 ton bessen van overzee te importeren, waarvan het grootste deel vanuit Peru."


Hoofdkantoor in Traverse City (Michigan US)

De focus voor de North Bay Produce Europe zal liggen op de blauwe bessen, maar daarnaast biedt het bedrijf ook peulen en sugar snaps aan. "Vanuit Peru zijn we hiervan de grootste importeur in Europa. De peulen en sugar snaps gaan nu nog veelal naar de Britse retail, maar doel is om dit ook breder aan te bieden binnen het Europese supermarktkanaal, zowel rechtstreeks als via service-providers. Het voordeel van onze leden is dat dit echt grote, professionele telers zijn, die voldoen aan de specificaties van de supermarkten. Zeker met producten als peulen en sugar snaps zie je dat importeurs vaak werken met veel kleinschalige partijen, zodat het beschikbare aanbod nog weleens varieert. Dat hebben wij goed onder controle."


Telers in de hooglanden van Peru (Huaraz)

"North Bay Produce is in Europa nog niet zo bekend, maar staat wereldwijd in de top-5 van de verkoop van blauwe bessen. Aanvullend voeren we nog wat kleinere producten, zoals vijgen uit Mexico en Guatemala en frambozen uit Mexico. Als coöperatie staat alles wat we doen ten dienste van onze telers. Wij zijn een coöperatie van telers en bieden de retailers op de Europese markt dankzij deze vertegenwoordiging een direct contact met de bron", vertelt Wilco. "Van de blauwe bessen krijgen we het gros van de productie hier bij B&L Fruit Logistics binnen, waarbij we gebruikmaken van het netwerk van LCL op het gebied van inklaren en de logistieke afhandeling."

Wilco gelooft niet dat de bessenmarkt als gevolg van de toenemende aanplant wereldwijd snel haar verzadigingspunt zal bereiken. "Er zijn gedurende het jaar wel piekmomenten waarin er te veel product op de markt is, maar normaliter kunnen we ons product goed afzetten. Zo blijft de consumptie van blauwe bessen in Nederland nog altijd fors achter bij bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk. Ik zie nog volop groeipotentie. Zo zetten wij als Northbay Produce vol in op nieuwe veelbelovende variëteiten van het Sekoya-veredelingsprogramma van Fall Creek. Deze bessen zijn goed knapperig en hebben meer smaak dan de oude variëteiten. Komend seizoen zal het commerciële volume nog beperkt zijn, maar hier verwachten we op termijn heel veel van."

"De start is zo voortvarend geweest dat we de toekomstplannen nog wat ambitieuzer hebben geformuleerd. Naast onze kantoren in Londen en Barendrecht hebben we inmiddels ook mensen zitten in Barcelona en Polen. Doelstelling is om binnen enkele jaren onze omzet in Europa te verdubbelen. Maar we willen stap voor stap groeien en niet met al te grote stappen tegelijk. Zelf ervaar ik het als een groot voordeel dat het Europese team maar uit zes mensen bestaat. Er zijn korte lijnen en als we wat beslissen, kunnen we meteen aan de slag", besluit Wilco.

Voor meer informatie:
Wilco Arts
North Bay Produce Europe
+31 (0)6 1552 1989
warts@northbayeurope.eu
www.northbayproduce.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven