Kees van den Bosch, Freeland:

"Deze week krijgen we eerste witte uien uit India binnen"

Tholen - Op de vollegrondsgroentenmarkt is er een stevige vraag naar bepaalde producten. "Neem nu de bloemkool, dat is toch wel echt een Corona-item geworden. Vorig jaar was die vraag al goed en dit jaar zien we hetzelfde beeld. Wij bieden momenteel zowel Spaanse en Franse bloemkool en oogst Hollandse winterbloemkool aan. Daarvan is het altijd een verrassing of die op de markt komt, maar we hebben nu links en rechts toch wel wat beschikbaar. Bij onze klanten, met name in Centraal-Europa en Scandinavië is de bloemkool momenteel veelgevraagd en de broccoli gaat in het spoor mee."

Ook de prei kan zich verheugen in een goede vraag. "Het aanbod is fors uitgedund na de vorstperiode, maar de prei is schaars en duur. Voor Pasen lag de prijs zelfs op een niveau rond 1,50-1,60 euro, inmiddels is de markt wat genormaliseerd richting de 1 tot 1,20 euro. Ik verwacht dat de prei ook nog wel even duur zal blijven. Normaal komt in deze tijd de Spaanse prei onze kant op, maar nu exporteren wij nog naar Spanje toe!"

Overigens is het niet bij alle vollegrondsgroenten een juichstemming. "Zo is de kwaliteit van de peen het hele seizoen al niet 'je van het'. Dat zie je dan ook terug in de vraag. De koolmarkt gaat z'n gangetje met stabiele prijzen al is met name de witte kool wel aan de goedkope kant. De rode kool is wel wat duurder", vertelt de vollegrondsgroentenhandelaar. 

Inmiddels is Freeland ook gestart met de import van rode en gele biologische uien uit Egypte. "Het Hollandse seizoen van rode uien is voorbij. In de markt voor gangbare uien zit weinig ruimte, de bio-markt is wel wat vriendelijker. Ook krijgen we deze week witte uien uit India binnen."

Uit Egypte importeert Freeland eveneens pompoenen. "Ook al zo'n Corona-item", constateert Kees. "Vanouds is dit een najaarsgroente, maar vorig jaar bleven de klanten wel tot eind mei naar pompoenen vragen. En waarom niet, in het voorjaar smaakt een pompoensoepje ook prima!"

Voor meer informatie:
Kees van den Bosch
Freeland 
Nijbracht 126
7821 CE Emmen
+31(0)591 670570
kees@freeland.nl     
www.freeland.nl     


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven