Franse insectenteler neemt Nederlandse teler over

De Franse insectenteler Ÿnsect neemt Protifarm over. Protifarm is een Nederland techbedrijf dat voedingsingrediënten produceert uit kweek en verwerking van insecten. Beide bedrijven gebruiken hiervoor vertical farms met hightech technieken. 

Met de overname wil Ÿnsect internationaal sneller groeien en een hogere productiecapaciteit halen met een derde productiebedrijf. Ook wil men nieuwe producten aanbieden.

De overname volgt op goedkeuring in januari dit jaar van de European Food & Safety (EFSA) voor menselijke consumptie van meelwormen. Ÿnsect wil de markt verbreden met voedingsingrediënten uit de kweek en verwerking van buffalo meelwormen. Insecten zijn zeer eiwitrijk.

Voedselgoedkeuring
Ÿnsect streeft ernaar om ook goedkeuring te krijgen voor menselijke consumptie van haar geconcentreerde eiwitmeel. Overname van Protifarm, een grote wereldspeler in de markt van ingrediënten uit insecten met voedingsbedrijven als klanten in Nederland, Duitsland, Engeland, Denemarken en België, maakt snellere groei voor de insectenteler mogelijk. Dat Protifarm daarbij Nederlands is, helpt, legt men uit. "Nederland, als een land met agrarische expertise bij uitstek, biedt naast kennis en kunde ook enorme voordelen qua exportmogelijkheden."

Net zoals Ÿnsect diende ook Protifarm een aanvraag in bij de EFSA voor goedkeuring en daarmee erkenning van haar ingrediënten voor humane consumptie binnen de EU. Veel consumenten in Nederland zijn volgens de Franse insectenteler al geïnteresseerd in een gezonde en duurzame levensstijl, waardoor er een hogere acceptatiegraad is bij Nederlandse consumenten voor voedingsproducten die geproduceerd worden met ingrediënten op basis van insecten.

Hogere capaciteit
Protifarm uit Ermelo produceert jaarlijks meer dan 1000 ton voedingsingrediënten, met de mogelijkheid om uit te breiden naar 20.000 ton aan ingrediënten voor het voeden van mensen, dieren en planten. 

Met al drie Ÿnsect-productiebedrijven (twee operationeel en één in opbouw) ziet men een stijging van het volume, een snellere productie én een betere levering aan klanten, zowel op korte als middellange termijn. De totale capaciteit wordt geschat op meer dan 230.000 ton ingrediënten per jaar.

Management Protifarm blijft
Protifarm heeft meer dan 40 jaar ervaring als insectenkwekerij en bezit 37 patenten verspreid over 10 categorieën, wat het totale cijfer van patenten van Ÿnsect voortaan op bijna 300 brengt.

Het Nederlandse productiebedrijf heeft ongeveer 50 werknemers in dienst, zowel in productie, R&D als in ondersteunende functies. Het lokale management blijft onveranderd en zal zorgdragen voor de integratie van Protifarm binnen de Ÿnsect-groep.

Hoofdinvesteerder Marvesa en andere investeerders van Protifarm worden door deze overname aandeelhouders van Ÿnsect, waarmee Ÿnsect zijn groep aandeelhouders in Nederland verder uitbreidt. 

Voor meer informatie:
Ÿnsect
www.ynsect.com 

 

Protifarm
www.protifarm.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven