Franse fruitsector zwaar getroffen door de vorst

Sinds de vorstperiode in Frankrijk maken verschillende telers zich zorgen. Het gedeeltelijke en voor sommige fruitsectoren zelfs volledige verlies van opbrengst, zou er namelijk voor kunnen zorgen dat het fruit voor consumenten duurder wordt.

Josselin Saint-Raymond, directeur van de Association nationale Pommes Poires, bevestigt dit beeld: “We hebben te maken met een historische situatie: alle teeltgebieden zijn door de vorst getroffen. De met behulp van een beregeningsysteem beschermde boomgaarden zullen producten geven. De boomgaarden zonder een dergelijke bescherming hebben uiteenlopende vormen van schade opgelopen: er was hierdoor sprake van enigszins beschadigde producten tot volledig beschadigde producten.”

Hoewel premier Jean Castex op zaterdag 10 april heeft aangekondigd dat de telers binnenkort zullen kunnen profiteren van extra financiële steun om deze situatie het hoofd te bieden, heeft Samuel Vandaele als woordvoerder van de jonge telers bij de microfoon van Europa 1 verklaard dat "het fruit waarschijnlijk veel zeldzamer is, voor consumenten dus veel moeilijker verkrijgbaar is en daarom veel duurder is.”

Het ministerie van Landbouw heeft bevestigd dat alle teeltgebieden door de vorst zijn getroffen. De diverse fruitsectoren hebben echter niet allemaal te maken met dezelfde soort verliezen. De abrikozen zijn bijvoorbeeld bijzonder hard getroffen door de koudegolf, zoals Bruno Darnaud, voorzitter van de BOB Pêches et Apricots de France, aangeeft: “In sommige gebieden is 100% van de teelt vernietigd. Het zou daarom mooi zijn als de prijzen de komende maanden met een paar cent zouden stijgen.”

Bij diverse fruittelers in Doubs, Jura en Haute-Saône is aanzienlijke schade vastgesteld bij de kersen, appelen, peren en aardbeien. De vorst die in de nacht van 7 op 8 april de kop opstak, heeft het fruit verwoest. Julien Denormandie zei vorige week hierover het volgende: “Er is sprake van veel verdriet, veel emotie. De situatie is ongekend uitzonderlijk en (be)treft zowel de wijnbouw, de fruitteelt als de akkerbouw. Voor professionals wordt daarom de procedure “agrarische calamiteiten” opgestart.”   

Didier Costille van Vergers de Rioz in Haute-Saône vertelt hierover het volgende: “Het is nog wat vroeg, maar ik kan je al wel vertellen dat we, behalve door vorst, ook door sneeuwbuien getroffen zijn: er viel meer dan 8 tot zelfs 10 centimeter sneeuw. Ik weet niet wat het meeste pijn doet. De kersen zijn voor 90% aangetast en de mirabellen zijn verpest. Onze grootste arealen zijn die met appel- en perenbomen, waarbij 80 tot 90% van de opbrengst moet worden vernietigd. Het is moeilijk precies in te schatten, maar aan een boom zitten zo'n 1.000 tot 2.000 bloemen... daar zijn nog een paar van over, echt niet veel.”

Bron: capital.fr / francetvinfo.fr


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven