Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Victoria Martín, hoofd Marketing van Plus Berries (Spanje):

"Ons hele assortiment steenfruit is nu zero residu"

Sinds eind maart is het eerste steenfruit uit de kassen in de Spaanse provincie Huelva weer op de markt. "Op 30 maart zijn we begonnen met de oogst van de eerste wit- en geelvlezige nectarines", legt Victoria Martín, hoofd marketing van Plus Berries, uit. "Volgend weekend gaan we van start met de eerste witvlezige perziken en vanaf komende week hebben we dan 4 referenties beschikbaar, waaronder ook de rode perzik."

De koude periodes tijdens de voorbije winter in Spanje hebben heel wat gewassen geenszins goed gedaan, zoals onder andere ook de aardbeien, die trager groeiden en dus met kleinere hoeveelheden de markt betraden, maar aan de andere kant is de kou gunstig geweest voor het steenfruit uit Huelva, dat onder plastic beschut tegen het slechte weer groeit.

"Dit jaar hebben we ongeveer 300 koude uren gehad in Huelva. Dat is niet gebruikelijk in de provincie, maar de bomen hebben zo kunnen genieten van een heel goede winterrust. Dat leidt dan weer tot een zeer goede bloeiperiode en de opbrengsten zijn dus hoog", benadrukt Victoria. "Het fruit heeft de juiste kwaliteit, een hoge Brix en een mooie kleur." Toch is er volgens de marketing manager één uitzondering: de abrikoos. De abrikoos doet het overigens minder goed in heel wat Spaanse teeltgebieden vanwege problemen tijdens de bestuiving.

De lage temperaturen zijn anderzijds niet met open armen ontvangen in alle Spaanse steenfruitgebieden. Volgens gegevens van verzekeraar Agroseguro heeft de nachtvorst eind maart meer dan 12.500 hectare steenfruit getroffen, met schade in belangrijke teeltgebieden zoals Lleida, Huesca en Badajoz. Ook Plus Berries heeft percelen in die laatstgenoemde provincie. "Door problemen met de bestuiving en door de vorst lijkt het erop dat er in Badajoz 50% minder pruimen geoogst zullen worden", vertelt Victoria.

"Je ziet dat de mensen verlangen naar zomerfruit"
De eerste nectarines en perziken zijn zeer goed ontvangen op de markt. "Je ziet toch dat de mensen verlangen naar zomerfruit. Ze willen weer iets anders dan aardbeien en citrus. Het aardbeienseizoen loopt trouwens niet van een leien dakje en ook het citrus heeft het al beter gedaan”, legt Victoria Martín uit.

Plus Berries heeft 250 hectare vroeg steenfruit in Huelva. Het bedrijf raamt de oogst in de Andalusische provincie op ongeveer 3,5 miljoen kilo nectarines, perziken, paraguayo-perzieken, abrikozen en pruimen. “In Badajoz gaan we dan verder met het middellate seizoen. Daar rekenen we op ongeveer 15 miljoen kilo. Zo kunnen we onze klanten beleveren van begin april tot november”.

"We exporteren ons fruit naar supermarktketens en groothandels over heel Europa, en vanaf volgende week starten we ook met luchtvrachten naar Hong Kong", licht ze toe. "Laten we hopen dat de kou van de afgelopen dagen gauw voorbij is en dat de komende weken de lentezon weer schijnt in de rest van Europa en zo de consumptie helpt stimuleren", verlangt Victoria.

"Ons hele assortiment steenfruit is nu zero residu"
Plus Berries heeft dit seizoen ook een nieuwe stap voorwaarts gezet richting een duurzamere teelt. “Ons hele assortiment steenfruit is nu zero residu”, kondigt Victoria Martín aan.

"In het kader van ons duurzaamheidsbeleid hebben we ervoor gekozen om deze zero residu-strategie te implementeren om de consument niet alleen vroeg fruit aan te kunnen bieden, maar ook een product zonder residuen van gewasbeschermingsmiddelen."

Publicatiedatum: