Koudegolf desastreus voor Sloveense fruitgewassen

De koudegolf die Slovenië vorige week heeft getroffen, heeft schade toegebracht aan alle soorten fruitboomgaarden en heeft ook de ontwikkeling van druivengaarden, olijfgaarden en peulvruchten verstoord. De Kamer van Land- en Bosbouw heeft laten weten dat in sommige gebieden de hele fruitoogst verdwenen is.

Boris Orešek, hoofd van de afdeling fruitteelt van de KGZS, verklaarde vrijdag in een online persconferentie dat de recordlage temperaturen een ravage hebben aangericht in boomgaarden en plantages in het hele land. Orešek: "Nooit eerder hebben fruittelers het zo moeilijk gehad. Aan de ene kant hebben we koelcellen die nog vol liggen met appelen en peren van vorig jaar, die moeilijk af te zetten zijn en aan de andere kant hebben we boomgaarden die helemaal leeg zijn als gevolg van de vorst."

De schade is veroorzaakt door extreem lage temperaturen en een langdurige vorstperiode. In de regio Primorska, die het zachtste klimaat heeft, vriest het al sinds maart en in andere delen van het land is het begin vorige week gaan vriezen.

Volgens total-slovenia-news.com bedraagt de schade aan appel- en perenbloesems in de gebieden Maribor, Celje en Ptuj 50-70%, terwijl het aandeel beschadigde bloesems van andere bomen, zoals perziken en pruimen, 60-100% bedraagt. In Istrië en Primorska liepen zelfs groenten in kassen schade op door temperaturen die daalden tot -6,5°C en in de ruimere regio Nova Gorica werd 80-100% van de fruitbomen aangetast.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven