Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Richi Menoyo: "Dit jaar willen we 5.000 ton avocado en 1.000 ton mango oogsten"

Het Spaanse Agroatlas gaat avocado's en mango's telen in Mexico

De avocado zet zijn onstuitbare groei op de markten voort en de toename van het aanbod lijkt de groei van de vraag nog steeds niet bij te benen. De avocado is voor veel fruithandelaars een item geworden waar ze niet meer omheen kunnen.

Ook het Spaanse bedrijf Agroatlas, uit de provincie Almería, een specialist in de teelt en afzet van sperziebonen, maar ook in andere groenten en fruit, heeft het potentieel van de avocado onder ogen gezien en heeft daarom een ambitieus project ondernomen voor de teelt in Mexico.

“Na 9 jaar samenwerking met leveranciers in Mexico, met name voor avocado's, hebben we besloten om in het land te investeren en een joint venture aan te gaan met een Mexicaanse teler in de regio Nayarit. Op die manier kunnen we beschikken over onze eigen avocadoteelt op ongeveer 250 hectare en over onze eigen mango's op 100 hectare”, vertelt Richi Menoyo, commercieel directeur van Agroatlas. “Het Mexicaanse bedrijf neemt de teelt, kwaliteitscontrole en verpakking op zich, terwijl wij zorgen voor de logistiek en de afzet. In de toekomst willen we zelfs komen tot de oprichting van een gezamenlijk bedrijf, maar voor het moment vinden we het belangrijk over eigen aanvoer te beschikken. En dat kan het best in samenwerking met een bedrijf dat bedreven is in het vak en alle geheimen van het terrein kent”.

Agroatlas wil dit jaar tussen de 4 en 5 miljoen kilo avocado oogsten en 800.000 à 1 miljoen kilo mango. De afzet gaat richting retail in heel Europa, waar het bedrijf al aanwezig is met zijn huidige assortiment. “De eerste Hass avocado’s in Nayarit worden in september geplukt, een paar maanden voor het Spaanse seizoen, dat begint in november/december en tot maart duurt. Met de mango's gaan we van start in de maand mei met het ras Ataulfo, en in juni, juli en augustus volgen dan Kent en Keitt, de belangrijkste rassen op de Europese markt. Het mangoseizoen in Nayarit eindigt wanneer dat van Spanje begint, dus doet er zich geen probleem van overlap voor tussen de twee seizoenen”, benadrukt Ricardo.

Overheidssteun
Het project van Agroatlas heeft niet alleen de interesse gewekt van telers in de regio, maar ook van de overheid. In een opstartvergadering met enerzijds Richi Menoyo en José Manuel Jurado, specialist exoten van Agroatlas, en anderzijds de Mexicaanse partnertelers, was ook Juan Kelly aanwezig, minister van Plattelandsontwikkeling van de deelstaat Nayarit. Kelly sprak zijn steun uit voor dit initiatief en waardeerde de investering van het Spaanse bedrijf in de regio. “Nayarit is niet zo bekend als Michoacán op het gebied van avocadoteelt, maar de Hass avocado is zonder meer van uitzonderlijke kwaliteit”, merkt Menoyo op.

Het project van Agroatlas kan in Mexico ook rekenen op de steun van FIRA, een overheidsinstelling die de ontwikkeling van plattelandssectoren promoot door de toegang tot krediet te vergemakkelijken. Het FIRA heeft tegen een zeer lage rente leningen toegezegd aan telers voor investeringen in technologie.

“Tijdens de bijeenkomst hebben we de telers uitgelegd dat iedereen die zich bij ons project wil aansluiten welkom is. Ze zullen kunnen rekenen op overheidssteun en financiering voor de bemesting van de bomen. We willen immers dat het fruit van uitzonderlijke kwaliteit is, zodat het in perfecte staat de Europese markten kan bereiken, want de overtocht per boot duurt toch 23 dagen”, zegt Richi Menoyo. “We hebben onze partners en de telers ook opgedragen de vereiste certificeringen te halen, zoals GlobalG.A.P. en het sociale SMETA-certificaat, want dit moet het uitgangspunt vormen voor een duurzame relatie.”

Toekomstplannen in Marokko
Het Spaanse bedrijf heeft ook eigen groenteteelt en faciliteiten in Marokko, waar de AGF-sector de afgelopen jaren een hoge vlucht heeft genomen. Ook in de avocadoteelt kan Marokko de komende jaren een rol van betekenis spelen in het Mediterrane gebied.

Marokko komt eind december met zijn fruit op de markt, wat een interessant afzetvenster biedt om het seizoen enigszins te verlengen. “Het is een voorstel dat op tafel ligt en ik denk niet dat we nog lang zullen talmen om het uit te voeren”, zegt de commercieel directeur van Agroatlas. “Avocado is een immers product met een heden én een toekomst.” 

Logistiek
“We zijn er al lang van overtuigd dat de kwaliteit van het product dé basis van ons bedrijf moet vormen. Daarom hebben we ook veel energie gestoken in het logistieke aspect, want dat draagt veel bij aan het slagen in ons opzet”, benadrukt Richi Menoyo.

“Samen met onze expediteurs hebben we in die zin reeds geweldig werk geleverd door onze producten toe te vertrouwen aan de beste luchtvaartmaatschappijen en maritieme lijnen. Zo kunnen we een aanvoer garanderen die de leveringstermijnen respecteert”, besluit hij.

Voor meer informatie:
Richi Menoyo
Agroatlas
Paseo Pedro Ponce 4, 1.º C
04700 El Ejido (Almería) - Spanje
+34 950573986
richimenoyo@agroatlas.es
www.agroatlas.es 

Publicatiedatum: