Oezbekistan zal aardappelimport in 2021 kunnen beperken

In februari werd duidelijk waarom de aardappelprijzen de laatste jaren fors gestegen zijn in Oezbekistan. Er werd in maart een overheidsdocument getekend met betrekking tot 'efficiënt gebruik van de bestaande landbouwgrond en de teelt van gewassen voor het oogstjaar 2021', waarin staat dat telers hun aardappelareaal met 29% moeten vergroten ten opzichte van vorig seizoen.  

Analisten onderzochten de dynamiek van het teeltareaal tussen 2019 en 2012 en verwachten dat Oezbekistan veel minder aardappelen zal hoeven te importeren dit jaar, indien er geen natuurrampen plaatsvinden.  

Afbeelding: EastFruit

Volgens bovenstaande tabel zal de uitbreiding van het areaal voornamelijk worden bereikt door het uitbreiden van de aardappelteelt op land waar vroege gewassen en tarwe worden geteeld. Het areaal op deze grond zal met 67% toenemen. Gezien het feit dat het totale aardappelareaal in 2021 met 15% kromp ten opzichte van het jaar daarvoor zal het dit jaar met slechts 10% groeien ten opzichte van 2019, van 78.700 naar 86.500 hectare. 

In een artikel op east-fruit.com staat dat de totale groei van het Oezbeekse aardappelareaal in 2021 mogelijk op zal kunnen lopen tot 29%. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven