BLE-marktrapport week 13/2021:

'Spaanse handsinaasappelen vormden de basis van het aanbod'

Spaanse handsinaasappelen vormden de basis van het sinaasappelaanbod, met name Lane Late en Navelate. Uit Egypte kwamen hoofdzakelijk Valencia Late, die voornamelijk voor de sapproductie gekocht werden. Turkse Washington Navel verdwenen tijdelijk uit de handel. Bij de bloedsinaasappelen zag men vooral Italiaanse partijen op de markt van de rassen Moro en Tarocco. Spaanse bloedsinaasappelen hadden een aanvullend karakter, hierbij was vooral het ras Sanguinelli beschikbaar. Ook al nam het aantal leveringen alles bij elkaar af, aan de vraag kon zonder problemen worden voldaan.

De vraag was niet bijzonder groot, vanwege voorjaarstemperaturen en een verschoven klantenfocus naar seizoensfruit verminderden de afzetmogelijkheden. Aangezien parallel hieraan echter ook het aanbod afnam, bleven de prijzen vaak op het bestaande niveau. In Keulen klommen ze voor het gehele assortiment omhoog.

Appelen
Duitse partijen domineerden duidelijk de markt, gevolgd door Italiaanse. De kwaliteit van de Europese appelen overtuigde over het algemeen, waardoor de afwikkeling rustig verliep.

Peren
De Zuid-Afrikaanse partijen bepaalden het aanbod: naast Williams Christ, die op verschillende plaatsen te klein uitvielen, en Rosemarie, zag men voornamelijk Cheeky op de markt. Abate Fetel vulde het aanbod aan, Flamingo kwam men slechts op sommige plaatsen tegen.

Druiven
De verkoop verliep in z'n totaliteit zeer rustig. Hoewel het aanbod afnam, moesten de handelaren soms hun prijzen verlagen om de afzet te versnellen.

Aardbeien
Voorjaarsachtig weer evenals Pasen stimuleerden de vraag, die succesvol toenam. Spaanse partijen vormden het belangrijkste deel van het assortiment, maar hun kwaliteit was zeer wisselend en daarom was er sprake van zeer uiteenlopende prijzen.

Citroenen
De vraag was ronduit goed en kon op sommige plaatsen maar net gedekt worden. Spanje leverde naast de gevestigde Primofiori citroenen ook Verna. Turkse Enterdonato citroenen verdwenen succesvol uit het assortiment.

Bananen
Over het algemeen stemden de rijperijen het aanbod af op de vraag, zodat er wat betreft de prijzen maar weinig veranderde.

Bloemkool
Italiaanse leveringen domineerden de markt, gevolgd door Franse leveringen. Het aanbod was alles bij elkaar afgenomen en was niet altijd voldoende om de vraag te dekken. De prijzen klommen hierdoor omhoog, deels ook zeer snel.

Sla
Het aanbod aan Spaanse ijsbergsla nam duidelijk af. De vraag kon niet doorlopend gedekt worden waardoor de prijzen omhoog tendeerden. Men moest overal tot 13 euro per 10 stuks betalen.

Komkommers
Nederlandse, Duitse en Belgische komkommers waren in ongeveer gelijke hoeveelheden op de markt. Het aanbod was voldoende om de vraag te dekken. De prijzen daalden soms, aangezien de vraag iets te zwak uitviel.

Tomaten
Er stond een breed assortiment gereed. Trostomaten, die bij de kopers zeer geliefd zijn, werden vaak duurder: ze kwamen overwegend uit Nederland, Spanje, Turkije en Italië.

Paprika's
Net als in de voorgaande week lukte het niet om de vraag volledig te dekken. De Spaanse aanvoer nam continu af, het Nederlandse en Belgische aanbod breidde zich voortdurend uit. De prijzen trokken, startend op een reeds hoog niveau, nogmaals aan.

Asperges
Bij de witte en paarse asperges zag men overwegend Duitse en Griekse aanbiedingen. Traditioneel kopen de klanten in de week voor Pasen extra grote hoeveelheden asperges in.

Bron: BLE


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven