niche-gewas

Italiaanse handgerooide aardappelen voor Belgische en Franse markt

De bisestile aardappel is een Italiaans niche-gewas dat wordt geteeld in Apulië. Dit jaar zal er naar verwachting 40 ton van worden geoogst en onder de aandacht worden gebracht op de Franse en de Belgische markt.
Het bedrijf Bellipario, gevestigd in Polignano a Mare (in de provincie Bari), is gespecialiseerd in de teelt van deze speciale aardappelsoort.

De bisestile, wat letterlijk schrikkeljaar betekent, wordt eind augustus/begin september gepoot en vanaf december geoogst. Deze inzaai is alleen mogelijk in teeltgebieden zoals Polignano a Mare, waar het klimaat het toelaat”, zegt directeur Mimmo Bellipario. Dit jaar is de oogst door de vele winterregens in februari begonnen en nu, in april, afgelopen.

“De grond is de beste koelkast geweest voor de knollen, die goed bewaard zijn gebleven en mooi en uniform van grootte zijn”, zegt Mimmo Bellipario.

“Vanuit commercieel oogpunt wordt deze aardappel met een lage opbrengst geoogst en krijgt hij lof van klanten die bereid zijn iets meer uit te geven. Ze krijgen dan wel een vers geoogst en gezond gewas te eten, omdat het vrij is van gewasbeschermingsmiddelen.”

De aardappelen worden verpakt in houten kratten van 10 tot 12,5 kg.
Ze zijn voornamelijk bestemd voor het buitenland en een kleine hoeveelheid wordt op de Italiaanse markt gebracht.

“Momenteel zijn er zowel Italiaanse als Europese aardappelen (van de oogst 2020) op de markt, evenals nieuwe aardappelen uit Sicilië en Cyprus”, zegt Belaprio over de concurrentie.

“Onze aardappel gaat gepaard met hoge kosten, die te wijten zijn aan het feit dat hij met de hand wordt geoogst en aan de lage opbrengsten. Wat de afzet betreft zijn we op dit moment gematigd tevreden.”

Voor meer informatie:
Mimmo Belpario
Bellipario S.r.l.
C.da Ponte del Cane, n.c.
70044 Polignano a Mare (BA) - Italië
+39 080 4240476
info@bellipario.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven