Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Natte zomer heeft weerslag op export Zuid-Afrikaanse kiwi's

Zuid-Afrika staat dan wel niet bekend om de kiwiteelt, maar toch houdt een aantal telers in het land zich inmiddels al zo'n 6 tot 7 jaar bezig met de teelt van gele kiwirassen. Het teeltareaal telt momenteel iets minder dan 250 hectare, waarvan op de helft Skelton-rassen worden geteeld. Vanwege het succes van de afgelopen jaren zijn nog meer telers zich op de kiwiteelt gaan richten en zullen er de komende anderhalf jaar nog eens 150 hectare aan kiwiboomgaarden worden aangelegd. 

Zoals altijd heeft de fruitsector te maken met goede en slechte jaren en volgens Pete Nicholson van Roseland Farm in Richmond, KwaZulu-Natal, is het huidige jaar nogal een uitdaging.

"We hadden nauwelijks een zomer en er viel veel regen. De afgelopen weken viel er in Limpopo 1.000 mm neerslag. Dit zal waarschijnlijk leiden tot kwaliteitsproblemen bij onze kiwi's en we verwachten dan ook dat de aantallen voor de export zo'n 20% lager uit zullen vallen dan vorig seizoen."

Volgens Pete was het telen van gele kiwirassen een behoorlijk leerproces. Juist toen hij dacht er grip op te hebben, werd hij geconfronteerd met enorme neerslaghoeveelheden en alle uitdagingen die hiermee gepaard gaan. 

"Zuid-Afrikaanse kiwi's kunnen doorgaans profiteren van een afzetvenster in Europa voor de Nieuw-Zeelandse oogst deze markt bereikt. Als gevolg van de kille, natte zomer heeft de oogst een maand vertraging opgelopen en dat betekent dat we dit afzetvenster dit seizoen zullen missen." 

"We zijn nog vrij nieuw in deze sector en we hebben dit seizoen al ontzettend veel geleerd. We kijken uit naar ons nieuwe, vroege en hoogproductieve ras Skelton gold, dat we volgend jaar op de markt zullen introduceren."

Voor meer informatie:
Pete Nicholson
Roselands Farm 
+27 82 457 1614
pete@roselands.co.za   

Publicatiedatum: