Superunie onderneemt met andere retailers actie voor leefbaar loon

IDH, The Sustainable Trade Initiative, heeft bekendgemaakt dat zij samen met de multinationals Aldi Nord, Aldi Sud, Eosta, Fyffes, Fairphone, L’Oréal, Schijvens, Superunie, Taylors of Harrogate en Unilever actie zal ondernemen om toe te werken naar een leefbaar loon. Via het gezamenlijke initiatief Call to Action: Better Business through Better Wages, roepen zij andere bedrijven op dit ook te doen.

Een leefbaar loon is toereikend om te voorzien in de basisbehoeften zoals voedsel, water, kleding, huisvesting, onderwijs, vervoer en gezondheidszorg.

"Een leefbaar loon is de eerste stap om armoede uit te bannen. Het realiseren van een leefbaar loon voor arbeiders is een gedeelde verantwoordelijkheid van de totale keten, maar het bedrijfsleven zou hier de drijvende kracht achter moeten zijn. We zijn trots op het feit dat al tien bedrijven bereid zijn om zich samen met ons in te zetten voor leefbare lonen en andere bedrijven oproepen ook actie te ondernemen door hetzelfde te doen," zegt Daan Wensing, directeur van IDH, The Sustainable Trade Initiative.

Het afgelopen jaar heeft de sociale kloof ongetwijfeld vergoot. Bedrijven hebben nu de kans om hun bedrijfsmodellen aan te passen om de armoedecyclus te doorbreken, de funderingen van de wereldeconomie te verstevigen en bedrijfsgroei aan te jagen. 

"We streven ernaar dat tegen 2030 iedereen die direct producten of diensten levert aan Unilever minimaal een leefbaar loon of leefbaar inkomen verdient. Zonder gezonde samenleving kunnen er immers geen gezonde bedrijven bestaan," zegt Marc Engel van Unilever. 

IDH Roadmap voor leefbaar loon 

De IDH Roadmap on Living Wages werkt aan oplossingen voor leefbare lonen voor arbeiders in de wereldwijde toeleveringsketen. De bedrijven die zich achter Call to Action hebben geschaard, zullen met de Roadmap werken om oplossingen voor arbeiders in de wereldwijde toeleveringsketen te ontwikkelen en op te schalen met als ultiem doel het realiseren van een leefbaar loon.  

Specifieke acties:  

  • Het identificeren van loonkloven binnen het eigen bedrijf, met speciale aandacht voor de loonkloof tussen mannen en vrouwen. 
  • Opstellen gezamenlijk raamwerk om deze te dichten met concrete mijlpalen.
  • Samenwerken binnen multi-stakeholder partnerships gericht op gebieden waar sprake is van een grote loonkloof. 
  • Bewustzijn creëren onder consumenten en manieren waarop zij bij kunnen dragen aan betere leefomstandigheden.
  • Implementatie van praktische oplossingen om belemmeringen op te heffen, loonkloven te dichten en kosten te delen op een rechtvaardiger manier.  
  • Vrijheid van vereniging ondersteunen met een goede maatschappelijke dialoog en loonvormingssystemen.
  • Het invoeren van duurzame inkoop- en handelspraktijken, waaronder de eis voor leefbare lonen als onderdeel van de handelsvoorwaarden, het inkoopbeleid en koopovereenkomsten. 
  • Garanderen dat waarde die wordt gecreëerd de arbeiders ook daadwerkelijk ten goede komt. 
  • Transparante rapportage over de vooruitgang die wordt geboekt op het gebied van leefbare lonen. 
  • Het delen van kennis, uitdagingen en oplossingen.  

Samenwerking alle belanghebbenden  
Het bereiken van een duurzamere en meer rechtvaardige handelsproces vereist de inzet van alle belanghebbenden, waaronder overheden, vakbonden en investeerders, om de barrières die in Call To Action worden vermeld op te heffen.  

Lees hier mee over Call to Action:
www.idhsustainabletrade.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven