Grote zorgen in Italiaanse Trentino om appelen en kersen

In Val di Non, in het Italiaanse Trentino, daalde de temperatuur in de nacht van 7 april tot onder het vriespunt. De temperaturen varieerden van -7°C tot -4°C. Telers Fabrizio Zadra en Matteo Dal Piaz vertellen hierover.

Foto van Andrea Bonn

“Er is sprake van bezorgdheid, ook al is het nog te vroeg om de omvang van de schade te beoordelen. Op 7 april 2021 bleef de temperatuur tot 09:00 uur onder nul. Het fenologische stadium van appelbomen verschilt naargelang het gebied en het ras. Ze variëren van het roze knopstadium tot open bloemen”, zegt Zadra uit Sanzeno in Val di Non. 

Andrea Bonn maakte een aantal foto’s van de vorstvrije systemen van het Consortium in Denno. “In sommige gebieden daalde de temperatuur tot -7°C en een klein deel van de installaties heeft antivorstsystemen. Helaas is het in de vallei niet mogelijk ze te gebruiken, omdat er een gebrek aan water is”, aldus Bonn.

Foto van Andrea Bonn

Ook kersenbomen lopen gevaar. “De vroegste soorten zijn al uitgebloeid. Sommige collega-telers stoken kleine palletkacheltjes onder de regennetten als afweersysteem. De rook en warmte zorgen ervoor dat de temperatuur een paar graden omhoog gaat, maar het is slechts een druppel op een gloeiende plaat.” 

Matteo Dalpiaz, die in Val di Non 10 hectare heeft, maakt zich ook zorgen over de nachten van 8 en 9 april. “De weersvoorspellingen zeggen dat de temperatuur weer zal dalen. Onze hoop is dat er wat wind komt en wat wolken, anders riskeren we weer een rampzalig jaar zoals in 2017.”


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven