Volledig plasticvrij verpakken voor tuinbouwcoöperatie Solarenn en partners DS Smith en ETpack

De Franse tuinbouwcoöperatie Solarenn is al twee jaar al haar verpakkingen aan het aanpassen naar een volledig plasticvrije variant. In het kader hiervan hebben drie spelers binnen de groenten- en fruitsector voor seizoen 2021 gewerkt aan innovatieve, geoptimaliseerde en ecologisch verantwoorde kartonnen verpakkingen. 

Een samenwerking met drie partijen voor de ontwikkeling van 100% ecologisch verantwoorde kartonnen verpakkingen
"Het ontwikkelen van ecologisch verantwoorde verpakkingen kost, zeker op de lange termijn, veel tijd en geld," stelt voorzitter Christophe Rousse. Er is een gezamenlijk project opgezet. Dankzij dit project, dat wordt uitgevoerd door drie belangrijke spelers binnen de AGF-sector: tuinbouwcoöperatie Solarenn (Saint Armel, 35); DS Smith, leverancier van duurzame verpakkingen (Parijs, 75) en ETpack (Quimper, 29), technisch ontwikkelaar van verpakkingsmachines - was het mogelijk om de wijze van het verpakken van tomaten van het begin tot het eind van de keten te optimaliseren. Het gemeenschappelijke doel? Overschakelen naar duurzamere oplossingen en anticiperen op de inwerkingtreding van de AGEC-wet door het gebruik van wegwerpplastic nu al terug te dringen.

De drie partijen hebben een 100% kartonnen verpakkingsconcept ontwikkeld, ecologisch verantwoord en innovatief. Dankzij dit concept is maximale flexibiliteit en maximale productzichtbaarheid mogelijk. De gezamenlijke ontwikkeling van het concept is gestart in september 2020. "Door stroomopwaarts te werken, luistert iedereen naar de technische en financiële beperkingen van andere belanghebbenden. Zes maanden heen en weer pendelen leidde tot een samenwerking die op alle fronten bleek te werken," gaven de drie partijen zowat gelijktijdig aan. 

Het initiatief volledig plasticvrij te gaan verpakken is in lijn met de verwachtingen van de Fransen, die zich steeds vaker zorgen maken over de impact die hun consumptiegedrag heeft op het milieu en die spelers binnen de agrovoedingsindustrie ertoe aanzetten zich aan te passen. Sinds 2 jaar is dan ook sprake van een sterke maatschappelijke druk om wegwerpplastic compleet te verbannen.

100% kartonnen, volledig plasticvrije verpakkingen voor 7 producten in bakjes in 2021
In 2021 worden bij Solarenn zeven producten in bakjes voortaan verpakt in 100% kartonnen en dus volledig plasticvrije verpakkingen. Het betreffende assortiment is beschikbaar in 4 formaten: 250, 350, 400, 500 gram - voor kleine, ronde cherrytomaten en langwerpige cherrytomaten. In afwachting van de reactie van consumenten op dit soort verpakkingen, blijft Solarenn met de drie partners samenwerken aan de verpakkingen voor de overige assortimenten. Het doel is om tegen 2022 uitsluitend 100% recyclebare verpakkingen (zowel bakjes als folies) te gebruiken voor alle Solarenn-producten.

In seizoen 2020 is al 240 ton minder plastic gebruikt. Bij 20% van de Solarenn-producten gaat het daarbij om de verpakkingen (80% wordt in bulk afgezet).

Innovatieve kartonnen verpakking van DS Smith, voor Solarenn
Voor Solarenn heeft DS Smith een compleet nieuwe verpakking ontwikkeld, bestaande uit twee delen: het bakje zelf en de bovenzijde. Het bakje, zonder enige vorm van bedrukking, is gemaakt van golfkarton en de bovenkant is gemaakt van compact karton. De bovenkant wordt machinaal op het bakje gelijmd, een voorgesneden stuk aan de zijkant van de verpakking zorgt ervoor dat deze gemakkelijk kan worden geopend.

De precieze en aanpasbare sneden die aan de bovenzijde zijn aangebracht, zorgen voor zichtbaarheid van het product. Logistiek gezien levert deze tweedelige oplossing een verpakkingsbesparing van 10 tot 15% op waar het gaat om het aantal verzonden pallets met kartonnen bakjes met een voorgesneden stuk in vergelijking met het aantal verzonden pallets met bakjes met een dichte bovenzijde. De impact op het milieu wordt daarnaast nog verkleind door het aantal vrachtwagens op de weg te verminderen.

Een aangepast verpakkingssysteem dankzij de Breton ETpack
De nauwe samenwerking met twee Bretonse bedrijven (ETpack & Solarenn) zorgt ook voor een optimalisatie van het proces met een flexibele oplossing en zeer snelle seriewisselingen. De flexibiliteit maakt het mogelijk om zo goed mogelijk te voldoen aan de verwachtingen van Solarenn en de eindklanten in de verschillende supermarkten. ETpack, gevestigd in Quimper, biedt uit het brede assortiment aan machines een standaard en schaalbare oplossing in de vorm van een machine voor de verwerking van kartonnen verpakkingen - het Ecowrap® ETW201 omwikkelmodel dat ervoor zorgt dat de producten automatisch in de bakjes terechtkomen - die past binnen het plan om met ecologisch verantwoorde verpakkingen te werken.

"Dankzij onze industriële organisatie en ons industrieel productiemodel kunnen we door de integratie vanaf het begin in het proces snel efficiënte machines aanbieden die gebruiksklaar zijn vóór de start van de tomatenseizoenseizoen in april," vertelt salesmanager François Le Treut.

Een op vooruitgang gericht initiatief bij Solarenn vanaf 2012 
"In 2012 lanceerden we als eerste in Frankrijk flowpack-zakken voor cherrytomaten: dankzij dit type verpakking is het ons gelukt om het gebruik van plastic in verpakkingen met 25% te verminderen. "In 2018 initieerde en stimuleerde Solarenn de eerste tests voor ecologisch verantwoorde verpakkingen en sinds 2019 wordt 100% van het assortiment aan gewasmiddelenvrij geteelde producten verpakt in het recyclebare kartonnen bakje verpakt, met een plastic folie. Sinds 2020 worden ook alle producten die in consumentenverkoopeenheden worden verpakt, verpakt in recyclebare kartonnen bakjes. Met deze manier van verpakken wordt 70% minder plastic gebruikt en verwerkt in verpakkingen.

Voor meer informatie: 
Solarenn
Nathalie Jouan
+33(0)6 61 77 35 00
nathalie@nathaliejouan.bzh 

DS Smith
Sayuli Nishioka
+33(0)1 56 03 15 30
Sayuli.Nishioka@bcw-global.com 

ETPack
François Le Treut (Responsable Commercial)
+33(0)6 88 09 95 85


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven