Schade aan Spaanse fruitbomen door vorst van half maart loopt op tot 55 miljoen euro

De rapporten die bij de Spaanse verzekeraar Agroseguros zijn binnengekomen omtrent de schade aan de gewassen door de abrupte temperatuurdaling en de vorst tijdens het derde weekend van maart betreffen een verzekerd areaal van in totaal bijna 38.000 hectare, verdeeld over meer dan 31.100 percelen van voornamelijk fruitbomen, amandelbomen en druivengaarden. De schadevergoeding wordt volgens de verzekeringsmaatschappij op 55 miljoen euro geraamd. Verschillende autonome gemeenschappen werden getroffen, maar de grootste schade werd opgemeten in de provincies Lleida, Huesca en Albacete.

Het gros van de 8.800 getroffen hectare in Catalonië die door de verzekering gedekt worden, bevindt zich in de provincie Lleida. Het gaat voornamelijk om fruitbomen zoals perzik, peer, appel of abrikoos. De schadevergoeding in Lleida wordt geraamd op meer dan 15 miljoen euro. De hardst getroffen gebieden in de provincie zijn Segrià en Noguera.

In het gewest Aragon heeft Agroseguro het over een getroffen verzekerd areaal van 8.200 hectare, voornamelijk in de streken Litera en Bajo Cinca (provincie Huesca), maar er wordt bijvoorbeeld ook schade gemeld in de gemeenten La Almunia en Calatayud (provincie Zaragoza). Het steenfruit, en dan vooral perzik, en de amandelen zijn de hardst getroffen gewassen. Maar ook peer, appel en kers hebben geleden onder de plotse temperatuurdaling.

In Castilië-La Mancha is er vorstschade op een verzekerd areaal van meer dan 11.800 hectare. Ook hier zijn de amandelbomen het hardst getroffen. Alleen al in de provincie Albacete gaat het om meer dan 8.000 hectare amandelen, en verder nog eens 1.100 hectare in Ciudad Real, 800 in Toledo en bijna 500 in Cuenca. De lage temperaturen hadden ook een impact op de perzik- en abrikozenteelt in Albacete, maar daar valt de schade eigenlijk nog mee.

In het gewest Extremadura werd er schade opgemeten op meer dan 4.000 verzekerde hectare, voornamelijk in de druivengaarden en de abrikozen- en pruimenteelt in de provincie Badajoz, maar ook in de amandelteelt in Cáceres.

Verder zijn ook de amandelen in de provincies Granada en Almería (Andalusië) niet gespaard gebleven. Het getroffen areaal bedraagt er meer dan 3.000 hectare.

Momenteel werken meer dan honderd experts aan de taxatie van de schade om zo vlug mogelijk te kunnen overgaan tot de uitbetaling van de schadevergoeding, zo informeert Agroseguro. De verzekeraar benadrukt dat de schade veroorzaakt door dergelijke weersomstandigheden wordt gedekt door het landbouwverzekeringssysteem en dat het dus voor de teler belangrijk is om zo’n verzekering af te sluiten om goed beschermd te zijn.

Bron: segre.com / elperiodicodearagon.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven