Saent, een nieuw aspergeras met intense smaak

Het nieuwe aspergeras Saent, dat onlangs door het Italiaanse zaadbedrijf Lamboseeds op de markt is gebracht, onderscheidt zich op de markt vanwege zijn geur en smaak. Het ras kenmerkt zich door zijn vroegrijpheid en wordt op dit moment geoogst, op een moment waarop asperges schaars zijn. De asperges zijn onderhevig aan een seizoensgebonden trend en dit jaar wordt deze gekenmerkt door regen, kou en vorst, waardoor de teelt zowel in het noorden als het zuiden wordt vertraagd.

“Saent is een asperge die geschikt is voor de gronden van Noord-Italië. Hij heeft een middelgrote scheut, met goed gesloten toppen, een hoge weerstand tegen verbleking, en een groen/paarsrode kleur. Het is een asperge afgeleid van Asparagus officinalis x Asparagus amarus, die rijk is aan antioxidanten”, zegt Sandro Colombi, marketing directeur van Lamboseeds.

De oogst van de eerste asperges, 12 maanden na het planten. De geringe neerslag dwingt de telers om te irrigeren zodat de groei wordt bevorderd.

Het ras is zeer resistent tegen de veel voorkomende ziekten en kent een vrij lange oogstperiode, die meer dan 60 dagen kan duren, van ongeveer half maart tot mei/de eerste 15 dagen van juni. Het is een gewas dat het resultaat is van Italiaans onderzoek en dat speciaal is geselecteerd om liefhebbers van de smaak van wilde asperges tevreden te stellen. De asperges hebben een sterke smaak die bitterder is dan van de traditionele asperges. “Wij bestuderen nu al enkele jaren het vegetatieve en productieve gedrag van dit ras. Een van de kenmerken is de groeikracht van de plant, die moet worden uitgeplant met een dichtheid van ongeveer 25.000 planten per hectare”, zegt Luciano Trentini. 

Saent een aantal maanden na de verplantingen. De plant is erg bossig, afkomstig door de kruising met de Asparagus amarus. Het plantpatroon is breed om de beluchting van de plant te verbeteren.

Bij een vrij brede beplanting wordt de vegetatie goed belucht en kan het ras ook worden geteeld zonder dat er gewasbestrijdingsmiddelen aan te pas komen. Over het algemeen is de asperge een groenten die met goed gesloten uiteinden moet worden geoogst en snel moet worden gegeten, omdat ze de neiging heeft vezelig te worden. Saent is handig om in een aantal rijen te telen, want naarmate hij ouder wordt heeft hij, dankzij zijn groeikracht, de neiging om zich uit te breiden, waardoor het moeilijker wordt om te oogsten. 

Een voorbeeld van het productiepotentieel van Saent en het vermogen om te groeien

De asperges kunnen het best in de koelkast worden bewaard bij 3-4 graden C°, het liefst in een bak of schaal waarin een paar cm water is toegevoegd. “Asperges zijn een zeer caloriearme groenten en ze bevatten een goede hoeveelheid vezels, vitamine C, vitamine A en bescheiden hoeveelheden minerale zouten, calcium, fosfor en kalium. Het eten van 100 gram asperges levert ook een goede hoeveelheid foliumzuur. Gezien zijn sterke, bitterachtige smaak is hij beoordeeld door paneltests die de kwaliteit ervan met glans hebben geprezen en kan hij worden gegeten in soepen, risotto's, omeletten en als hij jong is, rauw in salades”, zegt Colombi. 

Het ras leent zich uitstekend voor verwerking

“Aangezien de asperge een graag geziene groenten is en slechts drie of vier maanden per jaar verkrijgbaar is, is het raadzaam om de periode waarin ze te verkrijgen zijn, optimaal te benutten. Daarom hebben wij besloten om, in samenwerking met een lokale partner, de afzetperiode te verlengen door verwerkte Saent asperges aan te bieden als bijvoorbeeld crèmes of pesto. In de komende dagen, wanneer er meer asperges beschikbaar zullen zijn, zullen wij enkele laboratoriumtests uitvoeren voor de verwerking van deze asperges, met de bedoeling de consument een steeds breder en interessanter assortiment producten aan te bieden”, besluit Luciani Trentini. 

Voor meer informatie:
Sandro Colombi 
Lamboseeds
+39 331 5249901
s.colombi@lamboseeds.com 
www.lamboseeds.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven