Moldavië zou minder afhankelijk kunnen worden van druivenexport naar Rusland

Vertegenwoordigers van Moldavische druiventeeltorganisaties hebben goede hoop dat de weersomstandigheden dit jaar gunstiger zullen zijn dan die van de afgelopen twee jaar. Dit zou de productkwaliteit, opbrengsten en exportstructuur ten goede kunnen komen.

Er is reden tot optimisme: de omstandigheden in de druivengaarden (zoals het vochtgehalte van de bodem) waren gedurende de wintermaanden veel beter dan voorgaande jaren. Desondanks zijn tuinbouwdeskundigen van mening dat de sector zich dit seizoen met name op de kwaliteit in plaats van de kwantiteit zou moeten richten, wil zij succesvol zijn.

Uiteindelijk zag het vorige seizoen er redelijk goed uit voor Moldavische druiventelers. Als gevolg van de droogte bedroeg de druivenoogst slechts 70.000 ton, de laagste opbrengst van de afgelopen vijf jaar. Toch was de teelt-exportverhouding in het seizoen 2020/21 beter en waren ook de prijzen hoger dan in het seizoen 2019/20. Dit betekende dat de gemiddelde druivenprijs rond de €0,55 per kilo lag, tegenover €0,39 per kilo in 2019. Het aantal druiven dat vorig jaar werd geëxporteerd daalde fors, maar de inkomsten bleven vrijwel op hetzelfde niveau als voorgaande jaren, €22,7 mln in 2020, €24,4 mln in 2019. 


Afbeelding
: EastFruit

Als men kijkt naar de structuur van de Moldavische druivenexport dan is de situatie echter gespannen. Geografisch gezien liepen de exportmarkten terug van 29 naar 22. De aantallen naar vrijwel alle 'secondaire markten' namen af, waarvan de daling van de export naar Wit-Rusland, Irak, Roemenië en Oekraïne het opvallendst was. 

Op de korte termijn is het logisch voor Moldavische druiventelers om zich te richten op verbetering van de kwaliteit van het meest geëxporteerde ras Moldava en het sorteer- en verpakkingsproces. Tegelijkertijd zouden ze moeten werken aan het zeker stellen van hun aanwezigheid op traditionele markten, zoals Rusland, Roemenië, Oekraïne en Polen, gedurende het piekseizoen van oktober tot december. 

Bron: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven