Stevige Poolse appelprijzen in eerste kwartaal van 2021

De Mintec-prijs voor Poolse appelen is in de elf weken tot 17 maart 2021 met 12% gestegen tot € 0,13/kg. De stijging kan worden toegeschreven aan een kleinere oogst die wordt voorspeld voor het seizoen 2020/21.

In november vorig jaar raamde het Amerikaanse ministerie van Landbouw de Poolse appelteelt op 3,3 mln ton voor 2020/21, wat 10% meer is dan vorig jaar. Marktdeelnemers hebben in de afgelopen weken echter aangegeven dat de opbrengsten lager kunnen uitvallen dan aanvankelijk geraamd. Dit zou vooral te wijten zijn aan extreme weersomstandigheden en het gebrek aan voldoende arbeidskrachten als gevolg van de pandemie.

De aanvoer is verder afgenomen door berichten dat een groot aantal Poolse appelen van mindere kwaliteit of beschadigd is als gevolg van de weersomstandigheden. Bijgevolg zullen deze appelen waarschijnlijk eerder aan de voedingsindustrie worden afgezet dan op de versmarkt gebruikt.

Het huidige niveau van de appelvoorraden zal naar verwachting een verdere opwaartse impuls op de markt temperen. Volgens de World Apple and Pear Association (WAPA) zullen de voorraden in maart 2021 837.000 ton bedragen, wat neerkomt op een stijging met 20% ten opzichte van het vorige vijfjarig gemiddelde (2016-2020). Hoge voorraden, in combinatie met een zwakkere vraag naar appelen in de retail op jaarbasis, zorgen waarschijnlijk voor enig neerwaarts sentiment op de Europese markt tijdens het tweede kwartaal van 2021.

Bron: mintecglobal.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven