Kris Wouters over sneeuw in de boomgaarden

“Het is nog te vroeg om te spreken over schade aan fruitbomen”

Tholen – Het zijn mooie plaatjes, fruitbomen die bedekt zijn onder een wit laagje sneeuw. Toch zijn de fruittelers niet zo blij met het huidige winterweer. “We hebben het nog nooit meegemaakt, vorige week was het 25 graden en een week later valt er sneeuw”, zegt Kris Wouters van Fruithandel Wouters. “Gisteren lag er al een laagje sneeuw, maar deze morgen lag er nog meer. Hoewel het een uitzonderlijke situatie is, kunnen we pas achteraf zeggen of er schade is aan de bomen.”

“Op zich denk ik dat de sneeuw weinig schade zal aanrichten. Ten eerste is het niet zo koud en de sneeuw beschermt de bloesems. Toch moeten we wel onderscheid maken in de soorten. De pruimen staan momenteel in volle bloei en die moeten bestoven worden. Maar als we kijken naar de weersvoorspelling voor de komende 10 dagen, ziet het er niet goed uit. Het blijft koud en er is kans op vorst. Als er niks verandert kunnen er wel wat problemen ontstaan, maar nu is het nog te vroeg om daar wat over te zeggen.” Bij de perenbomen staat er hier een daar een bloem open, maar de meeste bloesems moeten nog open. “Voor de peren is er tot nu toe geen schade, maar ook voor peren geldt hetzelfde als voor de pruimen.”

Normaal trekken telers tijdens lentenachtvorst alles uit de kast om de bloesems te beschermen, maar momenteel zijn er weinig middelen die helpen. “Beregening is nu niet mogelijk, omdat het ijs dat ’s nachts ontstaat overdag moet smelten. Als het ijs overdag op de bloem blijft zitten, doet het meer slecht dan goed. Ook vuurpotten zullen niet zoveel helpen. Er stond flink wat wind de afgelopen dagen, die de warme lucht zou wegblazen. Een derde manier is windmachines, maar ook deze zullen weinig effect hebben in deze omstandigheden. Bij het inzetten van windmachines moet de lucht 10 meter boven de grond warmer zijn dan de luchtlaag eronder, en dat is nu niet het geval. Er is nu denk ik weinig wat wij als fruittelers kunnen doen, behalve hopen dat de schade meevalt en wachten op warmere dagen”, besluit Kris.

Voor meer informatie:
Kris Wouters
Fruithandel Wouters
Kasteellaan 21
3454 Rummen
+3211586190
+32475283696
kris@woutersfruit.be     
www.qtee-pear.com      


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven