Zambiaanse regering heft invoerverbod uien op wegens tekorten

Slechts enkele weken nadat de Zambiaanse regering de invoer van uien en aardappelen verbood, hebben de autoriteiten dit besluit teruggedraaid. De belangrijkste reden voor deze ommezwaai is dat er tekorten aan dit basisproduct begint te ontstaan. Het oorspronkelijke besluit was genomen in een poging om de lokale uienteelt te stimuleren, maar nu zegt het ministerie van Landbouw dat het land dringend 10.000 ton uien moet invoeren.

Bernard Sikunyongana, voorzitter van de Zambian Fruit and Vegetable Traders Association, loofde de regering voor haar ontvankelijkheid en bereidheid om haar besluit te herzien. Hij zei dat 10.000 ton geïmporteerde uien voldoende zou zijn voor de vraag van drie maanden.

Frank Kayula, voormalig directeur-generaal van de National Union for Small-Scale Farmers in Zambia, voegde hieraan toe dat de regering een evenwicht zou moeten vinden tussen de invoer en de noodzaak om de lokale teelt te stimuleren. "De regering had de invoer niet volledig moeten verbieden, maar beperkingen moeten opleggen aan wat er binnenkomt, wat betekent dat er een quotum zal worden toegewezen," zei hij tegen southerntimesafrica.com.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven