ACM mocht boete opleggen aan koel- en vrieshuisexploitanten

Het College van beroep voor het bedrijfsleven CBb heeft in hoger beroep op 6 april uitspraak gedaan in één van de sap-kartelzaken in de koel- en vrieshuissector. Het CBb oordeelt dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in deze zaak een boete mocht opleggen aan de betrokken bedrijven.

De ACM heeft in 2015 voor ruim 12,5 miljoen euro aan boetes opgelegd voor concurrentiebeperkende afspraken tussen diverse bedrijven in de koel- en vrieshuizensector. Het merendeel van de boetes is onherroepelijk en betaald.

De zaak waarin het CBb uitspraak deed, handelt over een boete van 694.000 euro aan H&S Coldstores. Het bedrijf koelt en verwerkt vruchtensappen. In de overtredingsperiode heette het bedrijf Van Bon Coldstores Beneden-Leeuwen. Daarnaast lopen er nog 3 andere procedures over concurrentiebeperkende afspraken over de opslag van vis en vruchtensappen in koel- en vrieshuizen.

Het CBb oordeelt dat de ACM terecht een kartelovertreding heeft vastgesteld in deze koel- en vrieshuiszaak en H&S daarvoor een boete op mag leggen. H&S heeft met een andere onderneming contact gehad over tarieven en offertes en er is ook andere concurrentiegevoelige informatie uitgewisseld op het gebied van opslag en verwerking van vruchtensappen en -concentraten in koel- of vrieshuizen in de Betuwe.

Ook wanneer bedrijven gezamenlijk de mogelijkheden van een samenwerking of overname onderzoeken, mogen zij niet handelen in strijd met het kartelverbod. Het CBb vindt de opgelegde boete passend gelet op de ernst van de overtreding. Hiermee is de opgelegde boete onherroepelijk. Er is geen hoger beroep meer mogelijk.

Meer informatie is te vinden in de uitspraak van het CBb.

Bron: ACM


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven