Export naar Europese markt nog steeds gaande

Grote vraag op lokale markt naar Poolse appelen

Het Poolse appelseizoen loopt ten einde, de laatste appelen worden de komende twee maanden verpakt. Het is te laat in het seizoen voor export naar verre bestemmingen, maar de vraag vanuit Europese landen is nog steeds vrij stabiel. Een appelexporteur verklaart dat ze het druk zullen hebben tot de zomerrassen arriveren.

"Hoewel de doorvoer van Poolse appelen naar verre bestemmingen grotendeels tot stilstand is gekomen, verloopt het seizoen nog steeds stabiel," zegt Emilia Lewandowska, office manager voor de Poolse appelexporteur Fruit-Group. "Het appelseizoen in Polen is vrij stabiel geweest. Week 13 was zeer intensief, aangezien de meeste van onze klanten aanbiedingen hebben gemaakt voor Pasen. Dit heeft de laatste tijd ook geleid tot een sterke vraag op de lokale markt. De export naar verre bestemmingen is tot stilstand gekomen, omdat het te laat in het seizoen is om een solide kwaliteit bij levering te garanderen. Appelen die in mei worden verpakt, zouden in juni bij onze klanten moeten aankomen. We zijn niet bang dat tegen die tijd alleen de kwaliteit, maar ook het beschikbare aanbod zal afnemen. De voorraden Gala Royal slinken snel en grote hoeveelheden Gala zijn in het vroege najaar afgezet. We exporteren echter nog steeds naar Europese landen, met een stabiele vraag uit markten als Spanje, Duitsland en Tsjechië."

Volgens Lewandowska geldt de lagere beschikbaarheid slechts voor een select aantal rassen, terwijl andere rassen nog steeds beschikbaar zijn voor export. "De beschikbaarheid verschilt sterk per ras, er zijn er die ruim beschikbaar zijn, terwijl andere rassen problemen hebben. Enkele van de problematische rassen zijn Gala Royal, Champion en Golden. De reden waarom we een lagere opbrengst van Champion hebben is de vorstschade die ze hebben opgelopen. Zoals ik al eerder zei, zijn ook de voorraden van Gala Royal laag, omdat zij in het najaar in grote hoeveelheden zijn afgezet. De rassen Jonagold, Jonagored, Jonaprince en Idared zijn echter ruim voorradig."

"Het is moeilijk om iets te voorspellen tijdens de pandemie. We streven nog steeds naar een hogere afzet in vergelijking met vorig seizoen, dus daar werken we hard aan. We werken het hele jaar met appelen, wat betekent dat we pas klaar zijn als de zomervariëteiten beginnen te verschijnen. De export naar Europa zal naar verwachting doorgaan tot juni, waarna we moeten wachten op het blauwe bessenseizoen en het seizoen voor ander zacht fruit. We zitten nu al midden in de voorbereidingen voor het zachtfruitseizoen!" besluit Lewandowska.

Voor meer informatie:
Emilia Lewandowska
Fruit-Group SP.z.o.o.
+48 603 303 488
biuro@fruitgroup.pl 
www.fruitgroup.pl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven