Onderzoeksrapport over hartrot bij Sweet Tango-appelen

Hartrot is een schimmelziekte die wordt gekenmerkt door schimmelvorming van de zaden en soms ook van het omringende vruchtvlees. De aantasting kan lange tijd onopgemerkt blijven, aangezien er geen externe symptomen zijn, en pas worden ontdekt wanner de vrucht opengesneden wordt. Alternaria, Aspergillus, Cladosporium, Coniothyrium, Epicoccum, Phoma and Stemphylium zijn een aantal van de ziekteverwekkers die hartrot veroorzaken. 

De ziekte treedt vaker op bij appelrassen met een open kelk, waar sporen gedurende het teeltseizoen of tijdens bewaring tot infecties kunnen leiden. In 2018 bleek een zending Nieuw-Zeelandse Sweet Tango-appelen na aankomst in het Canadese Nova Scotia aangetast te zijn door hartrot. Bij het opensnijden van de betreffende appelen werden er gemiddelde tot ernstige kenmerken van vruchtrot vastgesteld. De Sweet Tango-appelen die in Nova Scotia waren geteeld vertoonden tijdens een soortgelijke inspectie daarentegen geen tekenen van hartrot. 

Symptomen hartrot in SweetTango-appelen veroorzaakt door Alternaria arborescens. A) Niet-geïnfecteerd fruit B) Natuurlijk besmet fruit (milde infectie); C) Natuurlijk besmet fruit (gemiddelde infectie); D) Natuurlijk besmet fruit (ernstige infectie).

Onderzoekers van het Canadese Agriculture and Agri-Food R&D Centre in Kentville, isoleerden de ziekteverwekkers uit kleine deeltjes van het aangetaste fruit voor een morfologische analyse, DNA-sequencing en pathogeniciteitstest.

"Deze isolaten produceerden kolonies met uniforme vormen, zwartbruin met een opvallende wit-grijze rand en grijze conidiën. Op basis van de grootte en vorm van de conidiën en andere morfologische kenmerken bleken de geïsoleerde schimmels identiek te zijn aan de soort Alternaria. De identiteit van de geïsoleerde pathogeen werd beoordeeld door middel van DNA-sequencing, die 100% overeenkwam met A. arborescens; de pathogeniciteitstest leverde hetzelfde resultaat op. Twee stammen van A. arborescens werden geïsoleerd en beide veroorzaakten hartrot in geënte Nieuw-Zeelandse Sweet Tango-appelen," zo laten de onderzoekers weten.

Bron: Shawkat Ali, Pervaiz Abbasi, Sajid Rehman, Walid Ellouze, 'First Report of Moldy Core of Sweet Tango Apples from New Zealand Caused by Alternaria arborescens', 24 Marzo 2021, Plant disease.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven