Moldova Fruct organiseert op 15 april digitaal evenement

"Moldaviërs zien het nieuwe pruimenseizoen vol vertrouwen tegemoet"

Het nieuwe pruimenseizoen begint bijna voor de Moldavische producenten en de Moldavische Fruit Association is optimistisch, omdat de oogst naar verwachting beter zal zijn dan vorig jaar. De vereniging organiseert ook een digitaal evenement waar bedrijven een aantal Moldavische producenten en exporteurs kunnen ontmoeten.

Volgens Adrian Cojocaru, marketingdirecteur van Moldova Fruit Association, zou het komende pruimenseizoen een goede moeten zijn: "Na een moeilijk seizoen vorig jaar hebben we goede hoop voor dit jaar. Allereerst omdat we een betere vochtigheid hebben in de grond in vergelijking met een jaar geleden. Ook doen de bomen het beter dit jaar en verwachten we een betere oogst dit jaar onder normale omstandigheden. We verwachten een volume van 110.000 ton pruimen."

Alhoewel Rusland de belangrijkste markt is voor pruimen uit Moldavië, zegt Cojocaru dat er vorig seizoen ook een paar nieuwe markten bij zijn gekomen. "Rusland is de belangrijkste markt voor Moldavisch steenfruit, maar de export naar deze markt is nogal onstabiel. Aan de andere kant zien we een continue stijging in de export van pruimen naar Roemenië, met een piek van meer dan 12.000 ton in 2019 en in 2020 wisten we nog altijd 10.000 ton te exporteren, ondanks de algehele lagere opbrengsten. De meest veelbelovende markten zijn echter Duitsland en Oostenrijk, waarvoor de export elk jaar is verdubbeld sinds 2017. In 2020 werd er meer dan 2.600 en 1.900 ton geëxporteerd. Vorig seizoen hebben we zelfs een aantal ladingen verscheept naar minder traditionele bestemmingen, zoals Italië, Frankrijk, België en Nederland. De feedback was positief, vooral over de smaak van onze producten."

Cojocaru legt uit dat de nieuwste regelgeving vanuit de EU betekent dat telers nieuwe manieren moeten gaan gebruiken voor gewasbescherming. "Gewasbescherming wordt de grootste uitdaging van het huidige seizoen. Er moet worden gezocht naar nieuwe methodes, omdat een groot deel van de actieve stoffen in de huidige beschermingsmiddelen niet meer zijn toegestaan. Dit jaar legt Moldova Fruct Association daarom speciaal de nadruk op de nieuwste oplossingen die beschikbaar zijn voor hun leden."

Concurrerende landen zijn niet het grootste probleem van de pruimexporteurs in Moldavië. Die komt van de lokale producenten zegt Cojocaru. "Over het algemeen ligt de grootste concurrentie bij de lokale producenten in de bestemmingsmarkten. Maar omdat de gewassen op verschillende tijden van het jaar klaar zijn voor de oogst zijn er mogelijkheden voor iedereen. Het seizoen is net begonnen. We hopen dat we niet te maken krijgen met onaangename verrassingen zoals lentevorst of andere weersomstandigheden. Tegelijkertijd investeren onze telers in de infrastructuur voor na de oogst, zodat ze meer opties hebben voor retailverpakkingen."

15 april, digitaal evenement
De vereniging heeft een digitaal evenement georganiseerd zodat importeurs Moldavische producenten en exporteurs kunnen ontmoeten. Het vindt plaats op 15 april: "Gezien de reisbeperkingen vanwege de pandemie heeft de Fruit Producers & Exporters Association van Moldavië een alternatieve manier gecreëerd waarop men elkaar kan ontmoeten. Door middel van 3D-panorama-afbeeldingen en video's kunnen geïnteresseerden de boomgaard en andere faciliteiten 'inlopen'. We nodigen iedereen uit voor een uniek digitaal avontuur tijdens een begeleid 'bezoek' aan drie pruim- en kersentelers." Registreren voor dit evenement kan via deze link.

"Er is ook een korte introductie van de Fruct Producers & Exporters Association, evenals een introductie door een aantal telers van pruimen, kersen en abrikozen. Daarnaast is er een forum en de mogelijkheid om contacten uit te wisselen en zakelijke gesprekken te voeren. Het evenement vindt plaats via Zoom op 15 april 2021 om 10:00 uur (Nederlandse tijd) met een geschatte duur van 90 minuten."

Om deel te nemen aan dit evenement dienen deelnemers dit registratieformulier in te vullen en wel voor 12 april.

Voor meer informatie:
Adrian Cojocaru
Moldova Fruct Association
+373 60429929
Viber/WhatsApp: +373 69140614
acojocaru@moldovafruct.md
www.moldovafruct.md


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven