Goede bewaarkwaliteit van Bingo, de nieuwe Poolse minikiwi

De laatste jaren hebben winterharde kiwi's, die in Europa in de volksmond minikiwi's worden genoemd, aan economisch belang gewonnen en dankzij hun hoge vorstbestendigheid kunnen zij in Polen en in de meeste Europese landen worden geteeld.

De nieuwe Poolse cultivar van de winterharde kiwi BingoPBR (Actinidia purpurea 'Purpurna Sadova' × Actinidia arguta) werd verkregen in het kader van het veredelingsprogramma van de Universiteit voor Levenswetenschappen van Warschau (WULS-SGGW, Warschau, Polen). Het heeft de dominante kenmerken van A. arguta en verschilt van andere cultivars op de markt, vooral door de intens roodroze blos en de ananasachtige smaak. Het fruit is cilindrisch en aan de zijkanten duidelijk afgeplat. Het bereikt een goede grootte en een gemiddeld gewicht van 8 g tot ongeveer 14 g.

Het vruchtpotentieel van de cultivar BingoPBR is geringer dan dat van de populaire cultivar Ananasnaya; daarom hebben de wetenschappers van de Universiteit voor Biowetenschappen van Warschau aangetoond dat de bewaarkwaliteit van de cultivar BingoBPR beter of minstens even goed is als die van de cultivar Ananasnaya. Bovendien hebben de wetenschappers de geschikte methode voor de behandeling van het fruit vastgesteld om de consumenten fruit van hoge kwaliteit en een hoge voedingswaarde te bieden.

In het experiment werd het effect geëvalueerd van de rijpheidsfase van het fruit tijdens de oogst (7,7 en 9,0 °Brix) en het effect van de opslagomstandigheden, d.w.z. koelopslag onder normale atmosfeer (0,1% CO2:21% O2) versus gecontroleerde atmosfeer (1,5% CO2:1,5% O2). De evaluatie van het fruit was gericht op veranderingen in de basiskleur van de schil, de stevigheid, het gehalte aan oplosbare vaste stoffen, de zuurgraad, alsmede de belangrijkste gezondheidsbevorderende onderdelen, d.w.z. antioxidantactiviteit, vitamine C-gehalte en totaal polyfenolen.

"Het fruit van BingoPBR dat bij SSC 9-10°Brix wordt geoogst, wordt na opslag gekenmerkt door een hoger gehalte aan oplosbare vaste stoffen en een lagere zuurgraad dan het fruit dat bij SSC 7-8°Brix wordt geoogst. Tijdens de eerste 14 dagen van de opslagperiode neemt de stevigheid van het fruit aanzienlijk af. Dit proces verloopt zeer snel, vooral bij het fruit met een SSC van 7-8°Brix. Dit proces verloopt bijzonder snel, vooral in de gewone koelopslag en bij fruit dat wordt geoogst bij een extractgehalte van meer dan 9°Brix.

"Onder gecontroleerde atmosfeer kan fruit van BingoPBR, geoogst bij 7-8°Brix, zelfs meer dan 8 weken worden bewaard. De lage concentratie O2 in de CA zorgt ervoor dat het fruit er langer vers uitziet, steviger is en een groenere schilkleur heeft. BingoPBR-fruit werd gekenmerkt door een hoger gehalte aan vitamine C als ze bij een hogere oplosbare vaste stof werd geoogst. Tijdens de opslag daalde het vitamine C-gehalte in Ananasnaya-fruit, maar dit werd niet aangetroffen in BingoBPR-fruit dat bij 9-10°Brix werd geoogst. Het polyfenolgehalte tijdens de opslag verandert niet of neemt lichtjes af, wat wijst op de grotere stabiliteit van polyfenolen in het fruit," verklaarden de wetenschappers.

Bron: Ewa Szpadzik, Ewa Zaraś-Januszkiewicz, Tomasz Krupa, 'Storage Quality Characteristic of Two Minikiwi Fruit (Actinidia arguta (Siebold & Zucc.) Planch. ex Miq.) Cultivars: ‘Ananasnaya’ and ‘Bingo’ — A New One Selected in Poland', 2021, Agronomy, Vol. 11(1), 134


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven