Egypte, Ethiopië en Soedan opnieuw in gesprek over Nijldam-geschil

Afgelopen weekend kwamen leiders van Egypte, Ethiopië en Soedan bijeen om te praten over de Grand Ethiopian Renaissance Dam, die in 2011 in gebruik werd genomen. De drie landen hebben een langlopend geschil over het project.

De ministers van Buitenlandse Zaken van Egypte, Ethiopië en Soedan kwamen afgelopen zaterdag in Congo bijeen om over de Grand Ethiopian Renaissance Dam (GERD) te bespreken, nadat de Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi de bezorgdheid van zijn land over het project had herhaald.

Zoals gerapporteerd op dw.com beschouwt Ethiopië de Nijl-dam als noodzakelijk om in zijn energiebehoeften te voorzien, terwijl Egypte het project ziet als een bedreiging voor zijn watervoorziening verder stroomafwaarts.

De driedaagse bijeenkomst in Kinshasa werd geleid door de Congolese president Felix Tshisekedi, die tevens voorzitter is van de Afrikaanse Unie. Egypte en Soedan hadden er eerder bij de Congolese regering op aangedrongen te helpen bemiddelen bij de besprekingen over de stuwdam, omdat zij hun jarenlange geschil over het project willen bijleggen.


Foto: Aljazeera

Amerikaanse interventie
Vorige week begon de speciale gezant van de VS voor Soedan, Donald Booth, aan een regionale rondreis om de onderhandelingen over de Grand Ethiopian Renaissance Dam (GERD) tussen Egypte, Soedan en Ethiopië, die sinds januari zijn vastgelopen, nieuw leven in te blazen. De laatste bemiddelingspogingen van Washington in 2020 mislukten.

Abbas Sharaqi, een professor in geologie en watervoorraden aan de Universiteit van Caïro, vertelde Al-Monitor dat Egypte de Verenigde Staten nodig heeft om snel tussenbeide te komen om de GERD-onderhandelingen vooruit te duwen voor de tweede vulling die gepland is voor juli.

'Ernstige regionale gevolgen'
De Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi heeft gewaarschuwd dat er ernstige regionale gevolgen zouden zijn als de watervoorziening van Egypte zou worden aangetast door een gigantische waterkrachtdam die door Ethiopië wordt gebouwd.

De besprekingen zijn de afgelopen tien jaar herhaaldelijk vastgelopen en Ethiopië is vorig jaar begonnen met het vullen van het reservoir achter de dam zonder dat er een overeenkomst was gesloten. Verwacht wordt dat het voor een tweede jaar water zal toevoegen nadat de seizoensregens deze zomer zijn begonnen.

El-Sisi:"Ik bedreig niemand hier, onze dialoog is altijd redelijk en rationeel. Ik zeg nogmaals dat niemand een druppel van het water van Egypte kan nemen en als dat gebeurt zal er onvoorstelbare instabiliteit in de regio zijn. Elke daad van vijandigheid is verwerpelijk, maar onze reactie in het geval dat wij worden getroffen door een daling in Egypte's eigen watervoorziening zal de stabiliteit van de hele regio beïnvloeden", verklaarde hij op een nieuwsconferentie in de Suez-stad Ismailia.

Bron: aljazeera.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven