Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fruit Trading Company roept handelaar op om fruitteler te steunen

Tholen – Woensdag 31 maart organiseerde de Fruit Trading Company (FTC) een infovergadering voor de handel. Dirk Coucke van DLV leidde de vergadering en een twintigtal handelaren uit België en Nederland woonden de vergadering digitaal bij. De vergadering begon met een uitleg over de werking van de Fruit Trading Company en werd gevolgd door een speciale actie voor de handel ter steun van de telers en een voorstel voor een nieuwe koopmethodiek. 

“We zijn een coöperatie van 71 hardfruittelers en samen produceren we 50.000 ton Conference”, legt Dirk uit. “De werking van de FTC is een vorm van risicomanagement, waarbij de schommelingen in de prijs genivelleerd worden. Er wordt een fictieve markt gecreëerd waar telers een deel van hun productie kunnen aangeven. Voorafgaand aan het seizoen wordt door de FTC een prijs onderhandeld voor drie kwartalen waarop zowel telers als kopers kunnen intekenen. Op het einde van elk kwartaal wordt de gemiddelde klokprijs van BelOrta en BFV vastgesteld en wordt afgerekend aan de op voorhand onderhandelde prijs. Heeft de teler te weinig ontvangen voor zijn/haar aangegeven volume, dan krijgt de teler dit door de koper uitbetaald. Wanneer daarentegen de gemiddelde klokprijs hoger is dan de vooraf onderhandelde prijs, dan moet de teler dit betalen aan de koper.”

Dashboard
De FTC heeft al twee seizoenen gedraaid, waarbij één winst- en één verliesseizoen. “Dit laat zien dat het systeem in beide richting werkt, zowel voor de hardfruitteler als voor de handelaar. Bij goede fysieke prijzen, moet iets worden terugbetaald, bij slechte prijzen krijg je bijbetaald. Eén van de grootste voordelen voor de handelaar is dat het kopen van een contract bij de FTC het toelaat om op voorhand een vaste prijs af te spreken met de retail. Daarnaast kan de handelaar die samenwerkt met de FTC gebruikmaken van een dashboard waar een heleboel marktinformatie op te vinden is, waaronder de stocks in België, Nederland, Spanje en Italië. Deze informatie is zeer uitgebreid en momenteel enkel voor leden van de FTC beschikbaar. Elke maandag bellen we diverse handelaren om het sentiment van die week te horen, op deze manier blijven we dicht bij de fysieke markt en kan het FTC lid zijn verkoop ermee afstemmen,” zegt Dirk.

“vanaf volgend seizoen zal FTC ook samenwerken met Agromanager. Uit de monitoring van Agromanager is gebleken dat de stocks die door de VBT (België) en NFO (Nederland) wordt doorgeven aan het einde van het seizoen afwijkt van de stockafbouw in agromanager. Volgend seizoen gaan we een actie houden, waarbij iedereen die bereid is de stocks door te geven, toegang krijgt tot het dashboard met de marktinformatie. Zo kunnen we zorgen voor correctere marktinformatie.

“Speciale actie voor de handel”
Wat moet de fruithandelaar doen om op contracten van de FTC te bieden? “Elke handelaar kan zich aanmelden en een contract kopen of bieden op de contracten. Omdat we geen fysieke peren, maar ‘papieren’ peren verhandelen. Per contract moet er normaal een waarborg betaald worden. Het resultaat wordt afgerekend en de rest wordt teruggestort of gereserveerd. Tevens kost het deelnemen 500 euro per contract van 100 ton”, vervolgt Dirk. Echter heeft de FTC een actie voor de handel opgezet. “We vragen de handel om de teler te steunen. Als de handelaar regen eind april 2021 minstens 1 FTC contract koopt tegen de huidig aangeboden prijs, krijgt deze exposure en goodwill terug. De handelaar hoeft geen margin, papierwerk of andere kosten voor dit eerste contract te betalen, enkel volgt de afrekening in de ene of de andere richting op het einde van het betrokken kwartaal. Een win-winsituatie voor zowel de handelaar als de teler. De huidige aangeboden prijzen zijn 53, 58 en 64ct/kg, respectievelijk voor het eerste, tweede en derde kwartaal van het nieuwe seizoen 2021-2022. Hierdoor steunt de handel of retail de fruitteler, die zeker is van een minimale, kostprijsdekkende prijs.”

Fysieke langetermijncontracten
Aan het eind van de vergadering vroeg Dirk naar de mening over een eventuele nieuwe verkoopmethodiek, namelijk fysieke langetermijncontracten. Bij dit systeem kiest de handelaar zijn preferente leveringskwartaal en gewenst leveringsvolume. Kopers kunnen bieden op week/maat/hoeveelheid. Echter de koper moet minimaal 15 weken op voorhand bieden en de verpakking is tegen een aparte prijs twee weken op voorhand te kiezen. Deze methodiek staat nog in de kinderschoenen, maar volgens de poll is meer dan de helft van de handelaren geïnteresseerd in deze manier van kopen. “Een mooie uitslag, waar we zeker mee aan de slag zullen gaan”, liet Dirk weten. “Daarnaast nodig ik iedereen in de handel uit om zich aan te melden voor de FTC-contracten en gebruik te maken van de speciale actie. Op deze manier kun je de FTC leren kennen, de teler steunen en alle voordelen ontdekken. Registreren en aanmelden voor het gratis FTC contract kan via www.agrotradingcompany.be.”

Voor meer informatie:
Dirk Coucke
DLV / Fruit Trading Company
Koolmijnlaan 201
3582 Beringen
+32(0)495 292 500
dc@dlv.be      
www.fruittradingcompany.be