Hinrich Quast van Bio-Augustin over het Duitse appelseizoen:

"Goede groei bij Topaz en Santana bio-appelen"

De verkoop van Duitse bio-appelen bevindt zich nu in de tweede helft van het seizoen. Qua hoeveelheid is het lopende seizoen ongeveer vergelijkbaar met het seizoen 2018/19. "De magazijnen zijn nog steeds flink gevuld en onze klanten hebben hierdoor geen aanvullende importproducten nodig. Zoals het er nu naar uitziet zal er sprake zijn van een naadloze overgang naar de nieuwe oogst vanaf week 33-34", voorspelt Hinrich Quast, distributieleider bij Bio-Obst Augustin, gevestigd in het Duitse Jork.

Verkooptechnisch gezien kijkt het handelsbedrijf uit het Alte Land terug op een interessant jaar door corona. "Tijdens de eerste lockdown vertoonde de markt door de hamsterinkopen een enorme stijging van de vraag. Dit heeft zich dan in de daaropvolgende maanden genormaliseerd, waarna de herfstverkoop enigszins aarzelend verliep", aldus Hinrich. Momenteel ziet men een tevredenstellende vraag bij een ruim aanbod.

"Wij hadden naar verhouding een grote oogst van Elstar", vertelt Hinrich verder. "De oogst van Boskoop was daarentegen zeer zwak, we konden slechts de helft van de hoeveelheid van vorig jaar oogsten. De overige rassen liggen ongeveer op normaal niveau. Bij de rassen Topaz en Santana zien we nu een goede groei, omdat er enkele jaren geleden veel nieuwe bomen geplant werden. Deze plantages leveren inmiddels steeds meer een volledige oogst."


Het team van de firma Bio-Augustin met Hinrich Quast (helemaal links). In het kader van de generatiewisseling enkele jaren geleden heeft men het marktoptreden fundamenteel veranderd. 

Freya en Greta
Het rassenportfolio van Bio-Augustin omvat sinds het afgelopen jaar twee innovatieve nieuwe toelatingen, namelijk de Nederlandse Freya en de Duitse Greta. "Het laatstgenoemde ras is een uiterst schurftresistente kruising tussen Topaz en Dalinbel, die vanaf oktober plukrijp is. Afgelopen jaar was ze binnen vier weken compleet uitverkocht, in het volgende seizoen hopen we ze iets langer aan te kunnen bieden."

Verder is er bij de rassen Natyra en Wellant sprake van een stijgende vraag op de markt. Hinrich: "De rassen Natyra en Wellant bieden de fruittelers enkele uitdagingen bij de teelt. Het is moeilijk om er voldoende handappelen van te telen. Deze rassen bieden we als premiumrassen aan, aangezien ze zich qua smaak duidelijk onderscheiden van het standaardassortiment."

Regeneratieve tuinbouw heeft prioriteit
Augustin verkoopt sinds 1990 biologisch fruit en sinds 2001 uitsluitend in Demeter-kwaliteit. "We proberen nu een stap verder te gaan en we zetten sinds enkele jaren steeds meer in op regeneratieve tuinbouw. Deze beslissing gebeurde niet om marketingredenen, maar het was een uitdrukkelijke wens van de fruittelers uit onze telersgroep. Bovendien willen we ons continu verder ontwikkelen, verder gaan dan de voorschriften van de teeltverenigingen, om op de lange termijn een fruitteelt mogelijk te maken die leidt tot echte planten- en bodemgezondheid."

Daartoe hoort voor Bio-Obst Augustin het telen volgens de regeneratieve tuinbouw, die het bodemleven consequent bij alle beslissingen in het oog houdt. "Hierbij leren we de planten en de grond als eigen organisme te begrijpen, die men gezond moet houden. Ons doel is om dit duurzame teeltconcept ook naar buiten te dragen en daarmee de vraag naar deze producten bijpassend te vergroten", zegt Hinrich tot slot.

Voor meer informatie:
Hinrich Quast
Bio-O
bst Augustin GmbH&Co.KG
Klein Hove 21
21635 Jork, Duitsland
+49 (0) 4162-9 00 18-0
hq@bioaugustin.de 
www.bioaugustin.de     


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven